VVD wil en krijgt steeds meer topambtenaren

Een eigen minister op een departement is fijn, maar een partijgenoot als topambtenaar op een ministerie is misschien wel net zo mooi. Zo'n ambtenaar blijft immers zitten als de minister weer weg is.  Vandaar dat de VVD zijn best doet meer eigen mensen aan de top van de ministeries te krijgen. Traditioneel wilde de VVD niet weten van politieke benoemingen - dat was iets voor de PvdA - maar nu streeft de VVD wel naar ambtenaren van de eigen kleur.En met succes, schrijft NRC. Na drie jaar regeringsverantwoordelijkheid is de liberale traditie, waarin de politieke kleur van een hoge ambtenaar er niet toe doet, aan het vervagen. Eigen mensen krijgen de voorkeur. Nieuwenkamp:  „VVD-bewindspersonen willen nu ambtenaren benoemen die men vertrouwt, dus ook partijgenoten. Ook wil men een achterstand inlopen ten opzichte van CDA en PvdA, die eveneens aan partijpolitieke benoemingen deden.” Sinds 2010 het eerste kabinet-Rutte aantrad, zijn ten minste vijf hoge ambtenaren aangesteld die lid zijn van de VVD of daarmee sympathiseren, blijkt uit een inventarisatie van NRC.

Bron(nen):   NRC (betaald)      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Wat mij betreft mogen ambtenaren geen open politieke kleur hebben. Dit werkt misschien goed als hun partij in de regering zit, maar werkt tegen als ambtenaren alsnog het partijprogramma doorzetten terwijl die partij niet meer in de regering zit. Dan krijg je dat ambtenaren ander beleid gaan frustreren. Ambtenaren dienen de algemene zaak, niet de politieke partij, daarom moeten ze onafhankelijk zijn en sec op basis van competentie een positie krijgen (vergeef mij mijn naïviteit hier…….).

  • Heldoppantoffels

   Dan ben ik nóg naïever, ik wil zelfs dat de lobby in politiek Den Haag onmogelijk wordt voor grote bedrijven en dat politici tot minstens 10 jaar na het einde van de politieke carrière niet werkzaam mogen zijn in het bedrijfsleven.

   Daar neem ik mee op de koop toe dat deze mensen desnoods 10 jaar wachtgeld krijgen, maar dat heb ik graag over voor politici die handelen in het belang van de burger en niet het soort wittenboordenmaffia dat tijdens de politieke carrière al bezig is met de belangen van de eigen toekomstige werkgever(s).

   (in antwoord op AT)
 2. Dead Silence

  “VVD-bewindspersonen willen nu ambtenaren benoemen die men vertrouwt, dus ook partijgenoten”. Alleen vertrouwen de mensen de VVD niet meer. Gaat u lekker verder met het afscheiden van de werkelijkheid.

 3. De Staatsburger

  Titelsuggestie: VVD gaat PvdA achterna.

Reacties niet toegestaan