Een rechts feestje – met afterparty

Eerder dit weekend meldden we al (2de link) dat de Tea Party-beweging groot uitpakte in Washington en daarbij de erfenis van Martin Luther King trachtte binnen te halen. Het ging om een bijeenkomst die in Amerikaanse media veel aandacht kreeg en vandaag doet The New York Times nog een duit in het zakje.
Volgens columnist Frank Rich worden dit soort bijeenkomsten gefinancierd door mensen als Rupert Murdoch en de gebroeders (David en Charles) Koch die nagenoeg even rijk zijn als Bill Gates en Warren Buffett. Het gaat om ondernemers met duidelijke belangen en radicale opvattingen, en ze zien in de Tea Party-beweging een ideaal vehikel voor hun eigen belangen.
Rich waarschuwt ervoor dat deze lui via de opkomende radicalen opeens een geweldig podium krijgen en zich zo middenin het machtscentrum positioneren. Hij spreekt over 'Invisible Hands' die zo een ongekende invloed op de Verenigde Staten kunnen krijgen.
De derde link voert naar The New Yorker, met daarin een uitgebreid portret van de Koch's en hun streven naar macht in en rond Washington ('The billionaire brothers who are waging a war against Obama').

Bron(nen):   The New York Times  Welingelichte Kringen  The New Yorker