Sarrazin, een socialist in hart en nieren

Het gekrakeel over Thilo Sarrazin, de Duitse topbankier, houdt niet op. 
De Bundesbank zit met deze topfunctionaris in haar maag, premier Merkel ziet het liefst dat hij zijn functie verlaat, in de media worden zijn standpunten op verhitte wijze van commentaar voorzien en dat allemaal nog voor iemand zijn boek heeft gelezen. 
'Duitsland schaft zichzelf af' is de titel met daarin de geplaagde passage over Turkse immigranten die volgens de auteur weinig meer doen dan groente en fruit verkopen, en in de tussentijd werken aan een grote kinderschaar.
In de SPD gaan stemmen op Sarrazin te royeren, alsof het zo vaak voorkomt dat een partijlid een geleerd boek schrijft over een prangend maatschappelijk probleem. Nou buigt eens iemand zich over de onderklasse - toch het grote thema van links - is het weer niet goed.
Dat de Bundesbank met deze Sarrazin een rasprovocateur in huis heeft, was trouwens niet echt een verrassing. Toen hij nog maar 2 weken in functie was, zei hij in een interview met Stern: 'Glaube keinem Bankberater.'
Bij de bank gaan de beraadslagingen voort hoe deze man is te lozen. Als de bedoeling van het establishment is dat altijd alles op zijn plaats blijft, is Sarrazins bijdrage hieraan immers buitengewoon klein.

Bron(nen):   Der Spiegel