Hoe moet het verder met Ab?

Ab Klinks politieke positie is verzwakt, maar hij kan nog altijd roet in het eten gooien. "Je probeert te overleven. Anders valt de partij uit elkaar", aldus een ingewijde. "Maar er is niet echt nagedacht over de langere termijn” . De CDA-fractie zal zich moeten uitspreken over het conceptregeerakkoord met meerderheid van stemmen, waarna het partijcongres op zijn beurt een oordeel velt. Daarna moet de fractie een definitief standpunt innemen.

 

Hoewel Klink een fiat dus niet kan tegenhouden, kan zijn stem toch doorslaggevend zijn omdat de coalitie in de Tweede Kamer steunt op de krapst denkbare meerderheid.  De kans dat Klink zich alsnog achter het regeerakkoord schaart, is niet groot."Een kleine negentig procent van het regeerakkoord was al klaar", zegt een bron in de Telegraaf. Klink zal dus niet in positieve zin verrast kunnen worden.

De hamvraag is dan of Klink zijn zetel in dat geval opgeeft, of alleen doorgaat in de Kamer.  Het risico bestaat dat ook Ferrier en Koppejan dan volgen. In dat scenario is zelfs de steun voor een rechts kabinet van de SGP, met twee zetels, onvoldoende om weer op 76 zetels uit te komen. Dat zou het einde van een rechtse coalitie betekenen voordat het uit de startblokken is gekomen.

De Volkskrant wijst er op dat het kamp-Verhagen eigenlijk maar een wapen gebruikt tegen tegenstanders: ze worden verdacht gemaakt. Eerst verspreidde Verhagen c.s. de mare dat Lubbers bijna seniel was, toen dat Schinkelshoek een achterbakse leugenaar is, en nu van Klink dat hij verhalen verzint.
Het gaat in alle gevallen om mensen die hun levenlang in het CDA werkten.

Bron(nen):   De Telegraaf  Trouw  Volkskrant