Nergens hogere belastingen dan…in de VS

De hoogste belastingen ter wereld werden  geheven in, inderdaad, de Verenigde Staten. In de topjaren van Amerikaans economische macht, om precies te zijn. In de eerste wereld oorlog was het toptarief van de inkomsten belasting 97 procent. In de jaren vijftig nog altijd 87 procent. En de economie groeide tegen de klippen op. 
De grafiek (hieronder leesbaar)  toont de hoogte van het top tarief in de VS, sinds de inkomstenbelasting in 1915 werd uitgevonden.

En wie gelooft (en dat zijn er velen) dat het in de VS zo goed gaat omdat De Staat traditioneel het individu niet voor de voeten loopt met ontmoedigend hoge belastingen kent zijn geschiedenis niet. Juist in de eeuw dat Amerika groot werd, de twintigste eeuw, was het toptarief van de inkomstenbelasting lange tijden zeer hoog.
Vooral onder de 'linkse' president Clinton daalde het tarief aanzienlijk.
Maar dat was in de periode dat Amerika op zijn retour was.

Toen het goed ging waren de belastingen nog al hoog. En werden ze dan niet massaal ontdoken? Niet meer dan nu, denkt de wetenschap. En was het dan niet een tarief over een krankzinnig hoog inkomen? Nee. Het was vrij stabiel over een inkomen van $300.000 a $350.000, in dollars van 2010.
Amerika werd rijk en machtig toen de belatsingen hoog waren. Soms zitten de historsiche feiten de ideologie nou eenmaal in de weg.

Wie het niet gelooft moet maar even doorlezen onder de drie linken.

Het werd pas laag in en na de periode Reagan. 

 

Bron(nen):   Npr  Factsheet income tax  Income tax in the United States- Wikipedia