Politie wil auto op afstand kunnen stoppen

Politiek
maandag, 03 februari 2014 om 00:04
welingelichtekringen header 1
Een aantal Europese politiefunctionarissen hebben een plan bedacht om criminelen nog sneller in de boeien te slaan. Ze willen dat elke auto een ingebouwd apparaat krijgt, waarmee de politie het voertuig op afstand kan stoppen. Dit heeft tot ophef geleid binnen het Europese Parlement, aldus De Telegraaf.
Met het apparaat kan een auto met één druk op de knop worden stopgezet door een politiemedewerker in de centrale controlekamer. Zo kan de politie gevaarlijke situaties voorkomen zodra een verdachte op de vlucht slaat. De hoge politiefunctionarissen opperde dit idee in een discussie over surveillance en opsporing.
Zowel de VVD als het CDA zien niets in het plan van de politiefunctionarissen en vinden het een schoolvoorbeeld van te vergaande EU-controle. VVD-Europarlementariër Jan Mulder is een van de eerste die het idee de grond in boort: 'Hier ben ik zwaar op tegen. Zolang het niet nodig is voor de openbare veiligheid, moet Brussel geen regels uitvaardigen die de vrijheid van het individu beperken'. Ook zijn CDA-collega Wim van de Camp ziet helemaal niets in het idee van de politiefunctionarissen: 'Het doel heiligt hier absoluut niet de middelen'. Ook de Europese Commissie ziet niets in het idee en neemt afstand van het plan: 'Dit is niet het standpunt noch de bedoeling van de Europese Commissie'.
Bron(nen): De Telegraaf