Politie wil auto op afstand kunnen stoppen

Een aantal Europese politiefunctionarissen hebben een plan bedacht om criminelen nog sneller in de boeien te slaan. Ze willen dat elke auto een ingebouwd apparaat krijgt, waarmee de politie het voertuig op afstand kan stoppen. Dit heeft tot ophef geleid binnen het Europese Parlement, aldus De Telegraaf.

Met het apparaat kan een auto met één druk op de knop worden stopgezet door een politiemedewerker in de centrale controlekamer. Zo kan de politie gevaarlijke situaties voorkomen zodra een verdachte op de vlucht slaat. De hoge politiefunctionarissen opperde dit idee in een discussie over surveillance en opsporing.

Zowel de VVD als het CDA zien niets in het plan van de politiefunctionarissen en vinden het een schoolvoorbeeld van te vergaande EU-controle. VVD-Europarlementariër Jan Mulder is een van de eerste die het idee de grond in boort: 'Hier ben ik zwaar op tegen. Zolang het niet nodig is voor de openbare veiligheid, moet Brussel geen regels uitvaardigen die de vrijheid van het individu beperken'. Ook zijn CDA-collega Wim van de Camp ziet helemaal niets in het idee van de politiefunctionarissen: 'Het doel heiligt hier absoluut niet de middelen'. Ook de Europese Commissie ziet niets in het idee en neemt afstand van het plan: 'Dit is niet het standpunt noch de bedoeling van de Europese Commissie'.

Bron(nen):   De Telegraaf      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Heel goed! Ik heb persoonlijk ook liever dat de mogelijkheid blijft om tijdens een achtervolging met hoge snelheid de politie te ontvluchten, een ongeluk met onschuldigen te veroorzaken en dat er altijd een kans blijft om aan de sterke arm van de wet te ontsnappen. Stel je voor.

  • Apekool

   Weet je nog, niet zo lang geleden, dat de politie een dief in een “file-fuik” liet lopen? Denk maar niet dat je veiligheid toeneemt als de politie grover mag ingrijpen – voor ieder incident wordt een steeds groter machtsmiddel geïntroduceerd “voor uw en onze veiligheid” die op termijn vele slachtoffers gaat maken, vooral onschuldige.

   (in antwoord op Robin)
 2. Cornelis Berend

  Het is ook een goed idee dat de Politie een knop krijgt om het hart van iemand die er te voet vandoor wil te stoppen. En fietsers moeten €400,- boete voor een kapotte achterlamp betalen, om deze overhead-onzin te bekostigen, alsmede het ambtenarenapparaat om alle kapotte fietslampen op heterdaad te kunnen betrappen.

 3. Lio

  Criminaliteit hoeft van mij niet op nul uit te komen; ik houd liever mijn vrijheid en soevereiniteit in plaats van in een politiestaat te moeten leven. Dan maar liever wat criminaliteit. Mocht het zover komen dan zal ik na aanschaf van mijn auto meteen die troep laten uithalen en weggooien.

 4. Dead Silence

  Fuck da police. De bemoeizucht van de dramatische overheid zit me tot over mijn oren en kan niet wachten tot ze klapt.

 5. kletsmajoor

  Op naar de totale controle-maatschappij. Dit laat ook mooi zien hoe het werkt in de hoofden van controlfreaks. Wat ze op nationaal niveau er niet doorkrijgen, proberen ze op EU-niveau opnieuw. Waarschijnlijk in de hoop dat er daar minder wordt opgelet en dat er meer mede-controlfreaks zitten.

 6. addicoco

  “Maar als je toch niets te verbergen hebt en geen crimineel bent, hoef je je toch nergens druk over te maken”.

Reacties niet toegestaan