Wie stopt de Tea Party?

De vraag is welke Republikein het in 2012 tegen Barack Obama moet opnemen, want er zijn veel kandidaten (zie 2de link. Wel is inmiddels duidelijk dat het maar beter een erg rechtse kandidaat kan zijn. Anders is de Tea Party - een nog steeds wat vormeloze beweging die zich in de GOP heeft genesteld - niet te beheersen.
Die conclusie mag getrokken worden nadat Christine O'Donnell de nominatie heeft gewonnen voor de Senaatszetel namens de staat Delaware. De andere Republikeinse kandidaat, Mike Castle, werd gesteund door het partij-establishment maar daar trok de Tea Party zich dus niets van aan. So long Castle.
Volgens de Financial Times betekent dit grote problemen voor een prominent als Mitt Romney, eerder gouverneur van Massachusetts. Terwijl de mogelijke kandidatuur van Sarah Palin weer iets dichterbij komt.
Onder normale omstandigheden zou Romney huizenhoog favoriet zijn - nu is dat niet langer het geval, want De Republikeinse Partij wordt meer en meer naar rechts getrokken. Het feit dat hij bijvoorbeeld een Obamacare-achtige verandering in zijn staat heeft doorgevoerd, wordt hem nu zeer aangerekend. 
Dadelijk, in november, zijn de Republikeinen de baas in de Senaat en neemt de invloed in Washington flink toe. Maar wordt het erg moeilijk de partij bij elkaar te houden.

Bron(nen):   Financial Times  Welingelichte Kringen