Parijs is niet bang voor een stel zigeuners

De eerste indruk is niet dat Parijse politici er geslagen bij zitten na de harde taal vanuit Brussel. Het uitzetten van illegale zigeners valt niet overal even goed en de termen  'deportatie' en 'Shoah' zijn inmiddels gevallen. 
De Eurocommissaris Viviane Reding kwam met pittige verwijten, nam daarna een deel van haar beschuldigingen terug en dat is in Parijs onmiddellijk aangegrepen om deze 'excuses' te aanvaarden. Waarbij het Elysée bovendien liet weten dat Frankrijk zich keurig aan alle denkbare internationale verdragen houdt. Daarnaast suggereerde de president dat Luxemburg wellicht wat meer immigranten kan opnemen; het fiscale paradijs zet zich nogal af tegen de straffe manier waarop Frankrijk nu huishoudt...
Aan een kant zie je de oude reflex dat er veel kabaal wordt gemaakt als mensen van een minderheid slecht worden behandeld. Een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog komt eraan te pas, de media spelen flink op en de bedoeling is dat voorgenomen maatregelen schielijk worden ingetrokken.
Dit recept heeft erg lang erg doeltreffend gewerkt.
Maar nu blijkt in Frankrijk dat de overgrote meerderheid van de bevolking vrede heeft met het wegsturen van zigeuners. Media en officiële instanties vertonen nog de oude reflexen, maar de bevolking is allang tot nieuwe inzichten gekomen. Het is daarom dat de Franse regering domweg voortgaat op de ingeslagen weg. 
Wat slecht is voor zigeuners, is blijkbaar goed voor Nicolas Sarkozy.

Bron(nen):   Libération  ë