Lot Rutte en PVV wordt beslist voor 2 maart

Trouw schat de kansen op overleven van Rute-1 met drie politicologen Meindert Fennema, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, publiceerde een maand geleden een biografie over Wilders. Zijn collega Wouter van der Brug onderzoekt anti-immigratiepartijen in Nederland en Europa. En de Leidse politicoloog Koen Vossen onderzocht de ontwikkeling in het denken van Wilders en zijn PVV. Op 2 maart worden er verkiezingen voor de Provinciale Staten gehouden, en indirect wordt daarmee ook de Eerste Kamer verkozen. Die dag kan een breekpunt zijn, het moment waarop blijkt dat het de PVV niet is gelukt om in twaalf provincies minstens tien geloofwaardige kandidaten te vinden.

Dan valt, zegt men, het geheel als een kaartenhuis in elkaar.
Maar het kan ook het moment zijn waarop de PVV zich definitief weet te vestigen als salonfähige partij. Van dat laatste is politicoloog Meindert Fennema overtuigd. Hij ziet in het akkoord dat gisteren werd bereikt het begin van een fundamentele verandering in de Nederlandse maatschappij, die verder doorwerkt dan men zich op dit moment kan voorstellen.

„Als het de PVV lukt om voldoende kandidaten voor de Staten te vinden, dan zit dit kabinet de rit uit.” Fennema ziet het als het begin van een ’opruiming’ van Nederland. „Ze bezuinigen enorm op ambtenaren. Het zou mij niet verbazen als er flink wat linkse ambtenaren uit vliegen. Zo komt er ruimte voor rechts in de ambtenarij.” Weet de PVV zich inderdaad door de verkiezingen voor de Provinciale Staten te worstelen, dan kan het kabinet-Rutte de rit uitzitten.

Lees verder in Trouw

Bron(nen):   Trouw