Nieuwe dissident in CDA-fractie: Jack Biskop

Het CDA krijgt met Jack Biskop een derde 'dissident' in de fractie. Biskop heeft op het partijcongres tegen regeren met de PVV gestemd, weet het Nederlnads Dagblad. Zoals een echte CDA-dissident betaamt is Biskop tegen, maar ook we niet. Hij stemde tegen regeringsdeelname, maar kan met het regeerakkoord leven, zei hij donderdag. Biskop had 'een steen in de maag' over de voorgenomen samenwerking met de PVV en was daarom tegen. ,,Ik heb een moeilijke tijd gehad. Maar ik heb later gesproken met een aantal mensen die zeiden: 'Ga toch de Kamer in'. Ik vind het ook belangrijk dat er iemand in de Kamer zit die de regio vertegenwoordigt waar ik uit kom: Roosendaal en Bergen op Zoom. Met het regeerakkoord kan ik wel leven. Ik hou me vast aan wat Maxime Verhagen zei, dat de fractie zowel de minderheid als de meerderheid van het congres vertegenwoordigt.''
Op het CDA-congres stemde 68 procent van de aanwezige leden voor regeringsdeelname. Grote tegenstanders van regeren met de PVV, Ab Klink en Jan Schinkelshoek, nemen hun zetel niet in, werd donderdag bekend. Het CDA heeft vier Kamerleden naar het kabinet zien vertrekken en moet die vacatures weer opvullen. Behalve Biskop komen Bas Jan van Bochove, Maarten Haverkamp en Pieter Omtzigt de Kamer weer in. Zij zaten voorgaande jaren alle vier al in de fractie en worden dinsdag 26 oktober beëdigd. Jack de Vries, voormalig staatssecretaris van Defensie, komt na Klink als eerste in aanmerking om zijn zetel in te nemen. Nu wil hij dat echter nog niet, later wellicht wel.
De CDA-fractie verliest op 1 januari opnieuw een Kamerlid. Ank Bijleveld wordt dan commissaris van de koningin in Overijssel.