Executie voor tot steniging veroordeelde Iraanse is nabij

Sakineh Mohammadi-Ashtiani, de Iraanse die wegens overspel veroordeeld werd tot de dood door steniging, kan mogelijk woensdag al geëxecuteerd worden.
Dat heeft het Internationaal Comité tegen Steniging vandaag aangegeven, op basis van een brief gericht aan de gevangenis waar ze gevangen zit. Vice-voorzitter van het Europees parlement Isabelle Durant (Ecolo) reageert verbolgen.
De 43-jarige Mohammadi-Ashtiani werd in 2006 veroordeeld tot steniging vanwege overspel en ophanging voor de rol die ze gespeeld zou hebben in de dood van haar echtgenoot. Dat laatste werd nadien omgezet in tien jaar opsluiting, maar nu lijkt de executie dan toch op ophanging uit te draaien. Uit Europese hoek kwam destijds al veel kritiek op de mogelijke executie van Mohammadi-Ashtiani. Aan het Europees parlement in Brussel wordt ook dinsdagavond nog betoogd, laat Belgisch parlementslid Durant vanuit Turkije weten. Ze herinnert aan de internationale druk van de voorbije weken en maanden om Iran op andere gedachten te brengen en betreurt dat de executie nu toch zou doorgaan. Begin juli - op het hoogtepunt van de internationale protesten - stelde Iran de executie nog voor onbepaalde tijd uit.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws