‘Leers schendt ministerscode’

Die Leers toch. Nog steeds niets geleerd. Leers weggestuurd als burgemeester en nu minister van Immigratie en Asiel heeft zijn zakelijke belangen in Bulgarije onvoldoende op afstand gezet.
Hij handelt zo in strijd met een richtlijn uit 2002. Dat zeggen twee hoogleraren die op verzoek van De Limburger naar de afwikkeling van de Bulgaarse villa-affaire hebben gekeken.
Je moet als minister niet de schijn hebben ook voor je eigen zaakjes te zorgen. Dat hebben we geleerd van een paar affaires Lubbers, die herhaaldelijk zijn eigen bedrijf bevoordeelde.
Aan de vooravond van zijn benoeming tot minister richtte Gerd Leers in oktober de stichting Fiducia Trajectum op.
Die behartigt zijn zakelijke belangen in Bulgarije. Leers vordert 270.000 euro van het bedrijf dat zijn vakantievilla bouwde, maar niet leverde. De minister zit niet zelf in het bestuur van de stichting, maar benoemt wel de bestuursleden en kan ze ook ontslaan. Daarmee voldoet hij niet aan de richtlijn van ex-premier Balkenende uit 2002 dat ministers de zeggenschap over hun belangen volledig moeten afstaan, concludeert hoogleraar Ondernemingsrecht Steef Bartman van de Universiteit Leiden. Leers heeft het met de door hem gekozen constructie uiteindelijk zelf voor het zeggen. Hoogleraar staats- en bestuursrecht Margriet Overkleeft van de Erasmus Universiteit Rotterdam noemt Leers' handelwijze "niet verstandig. Het Bulgaarse project is besmet. Dat kan zo weer gaan spelen als je het niet goed op afstand zet, zeker met zijn portefeuille.”

Bron(nen):   De Limburger      

12 Reacties Doe mee met de discussie →