Hans Hillen (CDA) werd betaald om ons meer te laten roken

Tot de dag dat Hans Hillen wegens uitzonderlijke loyaliteit getoond aan Maxime Verhagen werd gepromoveerd tot minister, was hij betaald adviseur van de rookindustrie. Van British American Tobacco. Van onder andere Pall Mall en Lucky Strike.
Die betaalde hem om te leren hoe Haagse politici en ambtenaren te bewerken. Hillen is vergeten deze bijbaan op zijn cv te zetten, maar NRC Next maakt dat verzuim goed. Hillen had voor zijn lobby activiteiten zelfs een bv. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar niet opgeschreven in zijn CV. Hij wist niet dat anderen zo'n suf baantje belangrijk zouden vinden, zegt zijn woordvoerder, toen NRC hem confronteerde met de ontdekking.
Maar BAT was erg blij met Hillen. "Hillen weet precies wat er gebeurt in Nederland en de wereld. Bovendien is hij oud-journalist, dus hij weet precies hoe de pers reageert."
Misschien dat Hillen daarom - in strijd met de wet - zijn lobbywerk niet heeft gemeld.
BAT nam Hillen in dienst in 2008, een maand voordat partijgenoot Klink een algemeen rookverbod in de horeca afkondigde.

De wet schrijft voor dat een eerste kamerlid - dat was Hillen tot hij minister werd - zijn nevenfuncties openbaar maakt. Er komt dus een kamerdebat, Hillen biedt excuus aan, en dat was dan weer dat, want wetten gelden alleen als het schikt. En dit schikt niet.

Zijn er nog meer geheimpjes, dingen waar Hillen voor is betaald, en die hij vergeten is, zoals de wet voorschrijft, om te melden?

Bron(nen):   NRC