Le Pen vrijgesproken

De correctionele rechtbank in Parijs heeft vandaag Jean-Marie Le Pen vrijgesproken, nadat hij was beschuldigd van 'aanzetten tot rassenhaat'. Aanleiding was de publicatie op verschillende websites van 'Nee tegen het Islamisme'-posters voor de regionale verkiezingen in maart 2010.

De poster die gemaakt werd op initiatief van het Front National Youth (FNJ) voor de verkiezingen in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) toonde een gesluierde vrouw, een kaart van Frankrijk, de kleuren van de Algerijnse vlag en zeven pijlen die de minaretten van een moskee symboliseren. De rechter oordeelde dat de Le Pen niet vervolgd kon worden, omdat hij noch de bedenker van de poster, noch de eigenaar van de betreffende sites was.

De aanklagers, SOS Racisme, de Liga tegen Racisme en Anti-semitisme (LICRA) en een burger hadden twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, 20.000 euro boete en een jaar van onverkiesbaarheid geëist. De dochter van Jean-Marie, Marine Le Pen, wou er ook iets over kwijt: 'het is te gek voor woorden dat we moslims in Afghanistan met wapens mogen bestrijden en in Frankrijk niet eens met woorden'.

Bron(nen):   Le Nouvel Observateur