Vreemd: Libanese krant publiceert diplomatieke telegrammen die onvindbaar zijn op Wikileaks

Zo’n 200 vooralsnog niet openbaar gemaakte Amerikaanse diplomatieke telegrammen staan wel op de website van de Libanese krant Al Akhbar en niet op Wikileaks, noch bij de kranten die de vrijgegeven Wikileaks documenten in bezit hebben, meldt The Atlantic.
De telegrammen zijn afkomstig van acht VS ambassades in het Midden-Oosten en Noord Afrika. Al Akhbar, die zichzelf als een oppositiekrant omschrijft en in het Arabisch wordt uitgebracht, heeft de 183 Engelstalige documenten op zijn site gezet.
Onbekend is hoe de krant aan de ‘exclusieve’ documenten komt en of ze die met toestemming van Wikileaks heeft gepubliceerd. Wikileaks heeft slechts een aantal Westerse kranten van tevoren inzage gegeven in de documenten.
Maar waarom, vraagt The Atlantic zich af, zijn ze niet naar het Arabisch vertaald als Al Akhbar de documenten van Wikileaks heeft gekregen. Daar was immers voldoende tijd voor.
Het merendeel van de telegrammen is afkomstig van ambassades in Irak, Egypte,, Libanon, Algerije, Marokko en Tunesië.  Ze geven inzage in hoe de Amerikaanse diplomaten worstelen met de onderdrukkende en soms onvoorspelbare regimes.
De vraag blijft: als Al Akhbar de documenten niet van Wikileaks heeft, van wie dan wel.

De 183 documenten zijn hier te zien.

Bron(nen):   The Atlantic