Ook de politie is tegen legale wietteelt

Het leek er op dat minister Opstelten alleen stond met zijn halsstarrige weigering legalisering van de teelt van wiet te overwegen. Een grote groep burgemeesters pleit daar voor om zo de verkoop van softdrugs uit de sfeer van criminaliteit te halen. Maar Opstelten blijkt een krachtige bondgenoot te hebben: de nationale politie. De politie is bang dat legale wietplantages het doelwit zullen worden van criminele die zich met geweld op die kwekerijen zullen storten. Dat zou er toe kunnen leiden dat die legale kwekerijen permanent politiebewaking nodig hebben. Dit schrijft Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, in een notitie aan de regionale korpsen die in handen is van de Volkskrant. 'De criminaliteit wordt door regulering niet aangepakt', aldus Bik. 'Het is voorstelbaar dat de georganiseerde criminaliteit zich gaat toeleggen op het 'rippen' van de 'legale' hennepkwekerijen. Het rippen van oogstbare planten is een fenomeen dat nu al geregeld voorkomt en vaak gepaard gaat met - extreem - geweld en hoge veiligheidsrisico's voor de personen in en nabij de betreffende hennepkwekerij (mishandeling, gijzeling, liquidatie). De legale hennepkwekerijen moeten - om het veiligheidsdoel te realiseren - 24 uur worden beveiligd.'  

Bron(nen):   De Volkskrant      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Na 1 of 2 legale oogsten zijn de criminelen uitgeboerd dus is het probleem opgelost.

 2. Bart_van_Oerle

  “Dat zou er toe kunnen leiden dat die legale kwekerijen permanent politiebewaking nodig hebben.”

  Alsof dat meer werk zou zijn dan alles wat aan de opsporing e.d. van illegale wietplantages besteed wordt.
  Bovendien, zoals Vogelbeest zegt, dat zal wellicht in het begin gebeuren daarna houdt ‘t op.

 3. Marco Gorter

  Precies als hieronder al benoemd, de criminaliteit is een opstart verschijnsel, zal snel stoppen bij voldoende aanbieders met als gevolg lage marktprijzen (dan is het niet meer lucratief voor het illegale circuit).
  Dus even doorzetten!

 4. Pietje_Precies

  wellicht hebben ze een punt als NL als enige de wietteelt legaliseert.

  Gelijk overvloed creeeren, 750 hectare cannabis, dan hoef je helemaal geen geweld uit te oefenen om aan die paar plantjes te komen.

  en dan zo’n kraampje bij je boerderij met zelf een bosje pakken en een eurootje in het bakje doen, zoals in de herfst met de pompoenen….

Reacties niet toegestaan