Turkse tv: Vroeger had je Jörg Haider, nu heb je Geert Wilders’

Een opvallende reportage over Nederland op de Turkse televisie. Over de groeiende islamofobie en de opkomst van Geert Wilders.
Volkskrant-correspondent in Istanboel, Arjen van der Ziel, zag de reportage en hoorde dat Turkse Nederlanders klaagden over discriminatie op de arbeidsmarkt, dat het radicalisme onder Nederlanders toeneemt en dat Nederland en de rest van West-Europa 'een kruitvat' wordt van etnisch geweld.
De Turkse verslaggeefster legde uit dat anti-islamitische gevoelens toenemen in Europa. 'Nederland is een van de landen waar je de vijandigheid tegen immigranten het sterkst voelt', aldus de journaliste.

Opmerkelijk: de kritische tv-reportage was het resultaat van een propagandareisje van de Nederlandse regering. Het Nederlandse imago moet worden opgepoetst en dus worden er voor journalisten uit islamitische landen reisjes georganiseerd naar Nederland.
Op het programma stonden gesprekken met Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. En met Geert Wilders, dachten de journalisten. Maar diplomaten kwamen pas op de laatste dag van het bezoek dat het niet zou lukken.
Wat het pr-reisje heeft opgeleverd? In ieder geval dat journalisten hun zorgen over de groeiende islamofobie bevestigd zagen. 'De euro is ingevoerd, er is een economische crisis ontstaan en er is werkgelegenheid verloren gegaan. Het makkelijkst is mensen aan te wijzen die oorspronkelijk niet uit jouw land komen. Vroeger had je Jörg Haider, nu heb je Geert Wilders’, zegt de verslaggeefster van de Turkse staatsomroep TRT.

Bron(nen):   de Volkskrant