10 intelligente zinnen om je door de Krim-crisis te bluffen

Meepraten over wat er op de Krim gebeurt is een must. Maar wat nou als je eigenlijk niet weet hoe het zit. De respectabele Engelse Spectator biedt raad met 10 snoevende zinnen die indruk zullen maken (in de vertaling van De Morgen) 1. "Het is te gemakkelijk om in de globale, multipolaire wereld van vandaag nog in termen als 'oost versus west' te denken." - Vooral dat multipolaire klinkt goed 2. "Sebastopol is van groot strategisch belang voor Poetin, vooral gezien de huidige situatie in Syrië." - Toont dat je aan het grotere plaatje begrijpt. 3. "Wat we hier zien is de terugkeer van geografie." - Betekent niets, maar dat is juist veilig 4. "De overeenkomsten met Hitler en Sudetenland / Anschluss / Peter I van Rusland / Stalin en de Tartaren / Dzjengis Khan zijn treffend." - Met de nodige zorg te gebruiken, volgens The Spectator. Begin bij twijfel je zin met "Ik beweer niet dat Poetin Hitler is, maar..." 5. 'Oekraïne wil letterlijk wel 'grensland' zeggen, natuurlijk" - Je blijkt belezen 6. "Ja, maar Poetin dreigt zijn hand te overspelen." - 7. "Men moet altijd op zijn hoede zijn bij het ontketenen van ethno-nationalistische krachten." 8. "De orthodoxen hebben een andere manier van kijken naar deze dingen." - Revereren aan religie doet het goed: j gesprekspartner weet er vrijwel zeker niets van 9. "Uiteindelijk komt het allemaal neer op de energiemarkten." - Niemand zal je hier durven tegenspreken. Hangt niet alles van van energie? 10. "We mogen zeker niet te licht over deze situatie gaan. We praten hier mogelijk over Wereldoorlog III." -    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Het zijn ook stuk voor stuk zinnen die door iemand die het een beetje volgt meteen gepareerd kunnen worden. Erg riskante bluf dus en ik zou deze niet gebruiken aan het begin van een feestje als iedereen nog nuchter is.

  De punten die niet riskant zijn, zijn 5 (feit), 6 (is altijd het risico bij een conflict; iemand bluft). 4 is op zich ook te doen. De rest is loze speculatie en tonen aan dat je niet snapt dat de Krim simpelweg van algemeen historisch en strategisch belang is voor Rusland (Syrie niet specifiek aangezien een zeevloot weinig zal helpen) en dat er een macho power play door Poetin wordt uitgevoerd.

  Energiemarkten staan onder druk van het conflict maar zijn niet de oorzaak. Vooralsnog zijn volgens mij de opbrengsten die Rusland uit het gas binnenhaalt juist de reden dat het conflict niet sneller escaleert. Als je met punt 10 aankomt dan sta je gewoon voor aap. Wereldoorlog I heeft aangetoond dat zelfs de kleinste nationale incidenten hiertoe kunnen leiden.

 2. Steven

  Je kan nog zo intelligent over willen komen, maar wanneer je “Revereren aan” in een zin gebruikt, heb je voor heel NL ineens het imago van een VMBO stagiaire…

  • Karel Kritisch

   Die man gebruikt geen spellingscontrole en dat is nog onnozeler..

   (in antwoord op Steven)
 3. Dead Silence

  Zo’n gezever moeten we continue aanhoren, vooral van Rutte die kampioen inefficient communiceren (doet-ie natuurlijk expres) is. Veel woorden, geen betekenis.

 4. Karel

  Ik revereer, jij revereert ..

Reacties niet toegestaan