Gary Kasparov: Poetin en de lessen van 1938

Volgens schaakfenomeen en dissident Gary Kasparov is het onbegrijpelijk dat het westen niet ziet hoezeer het verhaal van Vladimir Putin lijkt op het verhaal van Adolf Hitler.  Poetin heeft, mede uit politieke redenen, lebensraum nodig voor etnische Russen. Hij komt op voor de volksgenoten in buurlanden. Eerst heeft hij de binnenlandse oppositie monddood gemaakt, bevolkingsgroepen bestempeld tot gevaren voor het volk (Tjetsjenen, homo's) en nu is het tijd voor expansie. In zijn geval niet naar het oosten, zoals Hitler in 1938 en later, maar naar het westen. Volgens Kasparov, in een boeiend lezenswaardig essay in Politico, is de reactie van het westen ook gemodelleerd naar het voorbeeld van die tijd. Er wordt gepraat, er wordt een beetje gedreigd, er wordt vooral getolereerd.  En dat zal er toe leiden, denkt Kasparov, dat de honger van Poetin onstilbaar wordt. Dat hij meer wil. Meer binnenlandse macht, meer vervolging van vermeende opposanten, meer uitbreiding van grondgebied. "Als Poetin zijn imitatie van Hitler wil vervolmaken, moet hij zijn snor laten staan."  

Bron(nen):   Politico      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Een Godwin!
  Rode kaart!

  Een Godwinnetje is een oneigenlijke manier om de opponent op grond van een vergelijking met 18 proberen te diskwalificeren.
  Onze mannen in Brussel en de man in Washington lijken in hun gedrag nog meer op 81 dan Poetin.

  • Doh!

   Haha. Heel goed. U diskwalificeert uzelf meteen ook met uw opmerking. Die rode kaart past u prima.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    Als u eens wist dat een Godwin een oneigenlijke truc is,die men ter zijde mag schuiven, en ik alleen maar even opmerk dat als we Poetin vergelijken met 18 dat dan ook opgaat voor de andere partijen die immers net zo fout bezig zijn.
    Natuurlijk niet in uw ogen.

    U bent kennelijk tegen Poetin en dat verklaart ook waarom u zo vreemd reageert op mijn schrijven.
    U bent er in betrokken als iemand ie partij kiest en ik als iemand die alleen observeert.
    Ik ben dus niet aan het Godwinnen als u het even helder bekijkt, maar wijs ik alleen op het volgende;

    Een Godwin mag verworpen worden.
    En wil men de Godwin toch handhaven dan zien we dat diegenen die hem maken even niet willen zien dat de opponenten van Poetin zichzelf nog meer schuldig maken aan hetgeen waar zij Poetin van beschuldigen en dus volgens de eigen methode zichzelf dan ook de maat zouden moeten nemen volgens de Godwin methode en dan nog meer schuldig blijken aan het benoemde zijn dan diegene die ze dit verwijten te zijn .

    Tot zover begrijpend lezen en uitleg hoe je correct kan zien wat iemand bedoelt.
    Nu gauw weer NOS journaal kijken.

    (in antwoord op Doh!)
 2. Doh!

  Wederzijdse (economische) afhankelijkheid en gas, mijn beste Gary. Natuurlijk heeft ie wel een punt. Maar het Westen, en dan vooral Europa, is ervan afhankelijk. Poetin is al vanaf het begin van zijn (eerste) aantreden bezig om de oude tijden te herstellen. Forse uitbreiding van de militaire capaciteiten, herinvoering van de parades op het Rode Plein en natuurlijk de onvermijdelijke harde kritiek op het Westen. Dat gaat gepaard met oude tradities als het (mond)dood maken van oppositiepartijen en critici. Onschuldige rockbandjes worden naar Siberië verbannen en onwelgevallige journalisten krijgen een korrel polonium.

  De annexatie van de Krim is allicht nog maar het begin. Poetin’s droom van een Euraziatische Unie is springlevend en past in het herstel van de oude tijd. Het lijkt me evident dat Poetin liever de gehele Oekraïne inlijft. Of het ook zover zal komen, lijkt me onwaarschijnlijk, maar Poetin lijkt zich inmiddels haast onaantastbaar te voelen.

  Maar goed, de Hitlervergelijkingen lijken de laatste tijd aan populariteit te winnen. Niet alleen in Rusland, Polen of de Oekraïne.

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/03/14/dropping_the_political_f_bomb

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Nu schrijft u dingen die we allemaal wel weten,en ook absoluut 1 op 1 van toepassing zijn op de EU en op de USA.
   Kunt u mij het verschil uitleggen?
   Er is in dit hele verhaal geen enkele partij welke zuivere motieven heeft of beter dan de ander si.

   De pot verwijt de ketel…
   Alleen is Rusland duidelijk minder agressief bezig met een imperialistische expansie oorlog dan dat de EU en USA dat doen.
   amerikanisme is een soort van geloofsdoctrine, het europanisme is een soort van geloofsdoctrine, en Rusland heeft ook haar eigen doctrines waarin het westen nog steeds officieel de vijand is.

   De USA en EU zijn werktuigen van de eigenaren van de Federale reserve en werken in opdracht van deze mensen.
   De Federale reserve is een particuliere instelling en wil haar belangen veilig stellen.
   Expansie van de gebieden waar de westerse doctrine nageleefd wordt en de waardoor bv de waarde van de Olie Dollar gegarandeerd blijft en de macht van deze kliek achter de schermen gegarandeerd blijft.
   Wereldheerschappij is hun doel.

   De corrupte kliek in Brussel is ook een werktuig van de USA en de Federale reserve in het knechten van landen,zodat ze indien mogelijk de hele wereld kunnen overnemen.
   Europa heeft dikke schulden bij deze banken die bijna allemaal eigendom zijn van deze kleine groep bankiers die ook de Federale reserve in hun bezit hebben.
   Poetin is niet onder de indruk,daarom gaan ze niet alleen door met provoceren, maar hopen ze op een gewapend conflict.
   Even kijken hoever ze Rusland nog kunnen uitdagen.
   Neem maar alleen maar het bevriezen van tegoeden van enkele Russische lieden…

   De Koude oorlog is nog steeds een feit en expansiedrift is hier een onderdeel van.
   Wie gelooft dat dit hele conflict draait om het opkomen voor vrijheid en democratie ,moet maar lekker in de Efteling gaan wonen.
   Het is een ordinaire machtsstrijd tussen 2 grote partijen.
   En dan heb ik het niet over de EU, dat zijn bange schoothondjes.

   Maar ik neig te zeggen dat ik de houding en het gedrag van Poetin en Rusland de afgelopen jaren relatief gezien meer dan netjes vindt en zij zeker niet zo te keer zijn gegaan als de USA ,die overal ter wereld loopt te poken en te stoken om zaken onder haar macht te brengen.

   (in antwoord op Doh!)
   • Doh!

    tl;dr

    (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
    • Karl Ruprecht Kroenen

     Constateren dat u links denkend bent is iets wat uit uw schrijven naar voren komt.
     Standaard NOS retoriek is wat u eruit flapt.

     Ik vergelijk nergens zomaar even mensen met 18.
     Als u goed leest wat ik schrijf dan ziet u wat ik wel zeg.

     Nogmaals, als Gary een Godwin wil gebruiken om Poetin te profileren dan snijdt dat mes van 2 kanten ,dan komen ook de andere partijen er niet goed van af want die bedrijven immers hetzelfde.

     Begrijpend en rustig lezen is niet uw sterkste punt, inhoudelijk reageren ook niet.

     Vandaar uw verdraaiingen en en aantijgingen met als doel mij bij gebrek aan goede tegen argumenten dan maar als een partijdige Godwinner neer te zetten.

     (in antwoord op Doh!)
     • Doh!

      U zet uzelf neer als Godwinner door Obama en Van Rompuy met Hitler te vergelijken. U gebruikt daar heel gewiekst de term 18 voor, allicht om de werkelijke term niet te gebruiken. Maar het is een Godwin evenmin.

      Maar genoeg. Ik heb niet zo veel behoefte om op u te reageren. Ik ken uw soort inmiddels wel. Het internet stikt ervan. U ziet uzelf boven de rest van het gepeupel staan als objectieve hogere entiteit die het allemaal wel weet en als enige de Echte Waarheid verkondigt. Als een nieuw soort übermensch. Ruimte voor andersdenken bestaat niet in uw wereld. Naast dat het ziek is, is het ook nog eens bijzonder eng.

      Dat ik het niet met u eens ben, kan in zo’n uitermate beperkte visie als de uwe natuurlijk niet voorkomen. Dat kan in uw wereld maar één ding betekenen; ik moet wel een door de Linksche Kerk geïndoctrineerde NOS-kijker zijn. Het is van een infantiel en goedkoop niveau, waar ik part noch deel aan wil hebben. Ben daar gek. Ik ben geen kleuter meer. Ik zit niet meer op de lagere school. Ik kan u vertellen dat ik nauwelijks televisie kijk en mijn nieuws voornamelijk uit buitenlandse bronnen haal.

      Oh, en terzijde, ík heb noch Putin, noch Obama, noch Van Rompuy met Hitler vergeleken. Ook beweer ik nergens dat de VS zich zelf niet schuldig maken aan smerige praktijken (inval Irak, de facto verbanning van klokkenluiders, etc.). Mijn – door de NOS geïndoctrineerde – eerste betoog richtte zich enkel op Putin. En dat die man niet kuis is, lijkt me wel zo evident. Maar dat er ook argumenten bestaan vóór inlijving van de Krim door Rusland is mij welbekend en in zeker opzicht kan ik die zelfs goed begrijpen. Weet u wie dat ook onlangs heeft gezegd? Een andere door de Linksche Kerk geïndoctrineerde NOS-kijker: onze Minister van BuZa. Maar ook dat zal wel niet in uw uitermate beperkte wereldbeeld passen. Wat moet dat toch vreselijk benauwend zijn in uw kleine wereldje.

      Nu ja, doe voorzichtig in de zandbak vandaag. ‘t Kan gaan regenen.

      (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
     • Karl Ruprecht Kroenen

      Ok .

      U bent geen NOS kijker.
      Maar wel een heel intelligent profiler….
      Denken dat mensen het eens moeten zijn met mij is niet iets waar ik me druk om maak.

      Waarvan akte.
      Hoe laat komt u vandaag spelen in de zandbank? 🙂
      Ben ik er ook.

      (in antwoord op Doh!)
 3. Floris Maaskant

  Gary is gewoon een looser die het lang geleden al heeft afgelegd tegen Putin en nu nog steeds loopt te whinen daar over.

  Ander puntje is dat ons bedrijf het afgelopen jaar flink geïnvesteerd heeft in Rusland en we hopen daar dit jaar de vruchten van te gaan plukken. Maar als mijn vrolijke ‘vriend’ Frans Timmermans zo door gaat, kan het wel eens zijn dat ik die afdeling weer moet liquideren en drie man op straat kan zetten…

  Het zou dus fijn zijn, als onze minister van buitenlandse zaken, met ze sancties, aan de belangen van Nederland denkt en niet aan die van weet ik veel wie!

 4. Paulraw

  Ach Kasparov..,neocon tot over zijn oren .Waar de invloed van dit soort gekken toe heeft geleid zien we nog elke dag in Irak.

  http://www.nrc.nl/wereld/2007/04/09/kasparov-huurling-van-washington/

  Gorbatsjov: ‘Inwoners Krim herstellen historische fout’

  ´Door voor aansluiting bij Rusland te stemmen, herstellen de inwoners van
  de Krim een ‘historische fout’. De afscheiding van Rusland gebeurde in
  1954 zonder daarbij het volk te raadplegen

  Dat heeft de voormalige Sovjet-leider Michael Gorbatsjov gezegd tegen persbureau Interfax.

  Communistische wetten

  ‘De Krim werd overgedragen onder Sovjet-wetten, dat wil zeggen, onder
  wetten van de Communistische Partij. En daarin werd de stem van het
  volk niet meegewogen. Nu wordt deze fout hersteld,’ zegt de laatste president van de Sovjet-Unie.´

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/3/Gorbatsjov-Inwoners-Krim-herstellen-historische-fout-1483362W/

  • Kopje thee

   Alles mooi en aardig, maar de gehaaste, lefgozerige manier waarop deze ‘fout’ hersteld is, is natuurlijk verre van democratisch – een farce van ‘n referendum onder begeleiding van een militaire interventie die internationale waarnemers van ‘t eiland schoten, omdat je puissant rijke stroman in Kiev (bloed aan z’n handen) uit het zadel gewipt is. Dit is de aloude sovjetmanier van opereren: zo vielen ze destijds ook Afghanistan binnen, zo provoceerden ze nog niet zo lang geleden Georgië.
   Neem eens de bevolking in de hoofdsteden van de voormalige Centraal Aziatische republieken: grotendeels Russisch dankzij migratiestromen halverwege de 20e eeuw. Referendumpje, anyone?
   Vanuit een latent anti-amerikanisme (of handelsbelangen, zie onder) Poetin veren in de reet steken lijkt me op z’n zachts gezegd nogal naïef. De toekomst zal het uitwijzen.

   (in antwoord op Paulraw)
 5. De Staatsburger

  Kasparov heeft volkomen gelijk, de annexatiepolitiek van Poetin is ongezien sinds de Tweede Wereldoorlog. De bange reactie van Europa en de VS heeft Poetin alleen maar gesterkt in zijn landhonger.

Reacties niet toegestaan