Een reisje van 300 kilometer met de ‘Sarko One’ én een reservevliegtuig

Natuurlijk, de president van Frankrijk komt altijd tijd tekort. Dus probeert hij zo snel mogelijk van A naar B te komen. Nicolas Sarkozy nam daarom gisteren de Airbus A330 om de EU top in Brussel bij te wonen, nog geen 300 kilometer vanaf Parijs. In zijn kielzog vloog ook een kleinere Falcon 7X als reservetoestel mee, meldt De Morgen.
Sarkozy's Airbus - een toestel voor langeafstandsvluchten - werd vorig jaar speciaal omgebouwd voor presidentiële reizen. Het heeft 'n privé-vertrek, 'n bureau, vergaderzaal en er kunnen zestig Elysee-medewerkers mee. Hoewel stukken kleiner dan Barack Obama's 'Air Force One', noemen critici het toch spottend de 'Air Sarko One'.
Volgens het novembernummer van Terra Eco nam Sarkozy in 2010 de zesde plaats in op het lijstje wereldleiders met de grootste CO²-uitstoot (2.900 ton). Had hij al van begin 2010 met de 'Air Sarko' gevlogen, dan zou zijn uitstoot nog 2,5 keer hoger geweest zijn: goed voor de tweede plaats in het klassement.

Le Monde, die via de Belgische media lucht had gekregen van Sarkozy's reisgedrag, rekende nog even voor wat een uur vliegen per A330 kost: 20.000 euro, en met de Falcon TX 7.700 euro.

Bron(nen):   De Morgen  Terra Eco  Le Monde