De nieuwe Koude Oorlog in Azië

Van de Arabische Zee tot de Stille Oceaan zijn de regionale grootmachten in Azië bezorgd over de militaire opbouw van China. Omdat Amerika steeds minder in staat is in te grijpen in het gebied, gaan landen als India en Japan zelf hun wapenarsenalen uitbreiden. Japan koopt onderzeeërs en vliegtuigen, Korea en Vietnam doen hetzelfde. Wapenimport stijgt ook in Maleisië. De kleine stadsstaat Singapore behoort ineens tot de top 10 wapenimporteurs. Australië gaat de komende twintig jaar bijna 300 miljard investeren in nieuwe schepen en gevechtsvliegtuigen.
Alles bij elkaar genomen is er een militaire opbouw aan de gang die we niet meer gezien hebben sinds de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Een Australische militaire denktank is tot de conclusie gekomen dat de opbouw van het Chinese Volksleger dringende aandacht nodig heeft. Ook moet China afgeschrikt worden. Dit kan alleen door zelf ook het defensiebudget op te schroeven. Een rapport van het Amerikaanse leger zegt dat de amerikaanse strategische veiligheids belangen steeds meer rondom de Indische en Stille Oceaan zullen liggen. Daar liggen immers de belangrijkste transportroutes voor met name olie en gas.
De Amerikanen maken zich wel degelijk zorgen over de Chinese wapenopbouw. Door de wapenwedloop wordt de spanning opgebouwd en kunnen kleine conflicten makkelijk ontaarden in grotere incidenten.
Onder de link staat bij het artikel in The Wall Street Journal een interactieve kaart van het gebied met alle gegevens over de militaire opbouw in het gebied.

Bron(nen):   The Wall Street Journal