Kritiek neemt toe: ‘Samsom, stop met dit vak!’

Het is maar de vraag of Diederik Samsom lijsttrekker is bij de tweede kamerverkiezingen in 2017 of eerder. Na de historische onttakeling van de PvdA zwelt de kritiek aan en als de nederlaag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mi net zo groot wordt (of groter) - en alles wijst daarop - dan zal er zonder twijfel een leiderschapsdiscussie binnen de PvdA ontstaan. n doorgaans eindigt die met het wegsturen van de leider. In Amsterdam en Rotterdam ruimden lijsttrekkers Pieter Hilhorst en Hamit Karakus het veld, in Den Haag staat de positie van Rabin Baldewsing onder druk. Maar Samsom vindt dat hem persoonlijk niets te verwijten valt.  Het was, zei hij na de nederlaag, 'een collectieve verantwoordelijkheid'. Hij schreef een brief aan de afdelingen - waar honderden raadsleden en tientallen wethouders hun baan verloren - dat het hem speet. Maar dat lijkt niet genoeg: het gemor neemt toe. De Zeeuwse PvdA-wethouder Co van Schaik uit Terneuzen(de PvdA in zijn gemeente werd gehalveerd) zegt in het AD: ,,Samsom moet stoppen met dit vak. De politiek leider heeft met het ingezette kabinetsbeleid een strategische blunder begaan. Dat beleid is keihard afgewezen door de kiezers. Samsom moet nu een daad stellen en laten zien dat we zo niet de Europese verkiezingen ingaan. Anders wordt dat ook weer een debacle.''

,,Diederik moet beseffen dat het zo helemaal fout gaat met onze partij,'' zegt Yvonne de Jager, PvdA-lijsttrekker uit Westervoort. Ze stapte op vanwege een halvering van het aantal zetels in haar gemeente. ,,Met de excuses van Diederik kan ik niet zoveel. Ik kan moeilijk tegen de mensen in het dorp zeggen: hij heeft sorry gezegd, nu komt het goed. Het probleem is dat we VVD-beleid uitvoeren. De mensen met lage inkomens hebben absoluut geen vertrouwen meer in ons. Daar zijn we op afgerekend.''

,,Diederik moet beseffen dat het zo helemaal fout gaat met onze partij,'' zegt Yvonne de Jager, PvdA-lijsttrekker uit Westervoort. Ze stapte op vanwege een halvering van het aantal zetels in haar gemeente. ,,Met de excuses van Diederik kan ik niet zoveel. Ik kan moeilijk tegen de mensen in het dorp zeggen: hij heeft sorry gezegd, nu komt het goed. Het probleem is dat we VVD-beleid uitvoeren. De mensen met lage inkomens hebben absoluut geen vertrouwen meer in ons. Daar zijn we op afgerekend.''

Het zijn stemmen uit een aanzwellend koor. 22 mei zal blijken of Samsom dat koor nog het zwijgen op kan leggen

 

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Quote: ,,Diederik moet beseffen dat het zo helemaal fout gaat met onze partij,” zegt Yvonne de Jager. Nee, de partij is helemaal fout. Partij van de Armoe op intellectueel gebied. Partij van de Allesgraaiers op subsidiegebied. Partij van de Arrogantie op beleidsgebied.

 2. Templein

  Samsom was in mijn ogen geweldig toen hij na de niet-assertieve Cohen
  prima kon verwoorden waar de partij voor stond. Toen eindelijk Rutte en Wilders het weerwoord kregen dat ze tot dan nooit kregen, behalve in een riedel van Pechtold.
  Maar hij begon al te draaien, nog voor de verkiezingen, bij Nieuwsuur in debat met nu minister Kamp. ‘Zoveel verschillen we niet,’ zei hij toen. Die dubbelheid had me moeten waarschuwen. Bas Heijne gaf de nekslag. Die kwam met het beeld van een jonge hond die jou wegduwt, met zijn neus tegen je kruis aan. Dat bleef ik zien als hij de uit zijn hoofd geleerde weerwoorden gaf. Hij was bovendien niet meer assertief tegen Rutte en Wilders. Hij was vooral assertief tégen de burgers. Hij had niet meer die waardige uitstraling van een premier in potentie.

  Dan helpt canvassen niet meer, integendeel. Voor mij hoeft Samsom niet weg, maar hij moet zich heruitvinden. Laat hem in de leer gaan bij de huidige paus. De paus sprak zich kernachtig uit over het huidige systeem, dat niet deugt, omdat ze de burgers steeds minder in staat stelt om een eerlijke boterham te verdienen.

 3. Meester Proper

  Nooit meer socialisme!

 4. Prikker

  Samsom en Rutte hebben wat mij betreft de ultieme doodzonde begaan door met elkander te gaan regeren toen het volk zich duidelijk had uitgesproken tégen de andere regeringspartij.
  Aan de andere kant is het geheugen van de kiezer van korte duur, dus zullen ze er wel mee weg komen.

  • marianne martens

   vooral het geheugen en het wegpoetsen van geschiedenis, evolutie en mogelijke toekomst van alles wat in een samenleving aan de gang is en isgeweest.

   (in antwoord op Prikker)
 5. kletsmajoor

  Samsom wegsturen? En dan? De volgende verlosser? (Waarschijnlijk denken ze aan Asscher.) En die brandt dan ook weer binnen 1 à 2 jaar af.

  De PvdA moet zich heroriënteren. Dat hadden ze na de val van de muur al moeten doen maar beter 20 jaar te laat dan nooit.

  Er vallen mij al 20 jaar een paar zaken op bij de PvdA:
  a) Ze zijn in de grond nog altijd sterk ant-kapitalistisch (zie hun obsessie met nivelleren) terwijl juist de val van de muur duidelijk heeft gemaakt dat het sociaal-economische beleid van socialisten nooit iets anders heeft opgeleverd dan een stagnerende economie, gevolgd door maatschappelijke onrust en ineenstorting. De PvdA moet zich verzoenen met het kapitalisme (net als de democratie is het kapitalisme verre van perfect, maar het is het minst slechte systeem om voor voorspoed te zorgen).

  b) Ze richten zich enorm op de laagste inkomensgroepen (en dan vooral
  allochtonen) maar hun aahang bestaat ook voor een groot deel uit hogere
  inkomens (HBO/Universitair, werkend in de zachte sector). Wie zijn de doelgroep?

  c) Linkse politiek is emotie-politiek, vooral bij de PvdA (zie reactie op Wilders). Een betere balans tussen emotie en rationaliteit leidt tot meer stabiliteit.

  d) Vergaande ‘appeasement’. De PvdA gaat conflicten met de achterban uit de weg (zie misstanden in Rotterdamse deelraad, de lijsttrekker in Utrecht die toch een raadszetel opeist na stemmenronselen, de hysterische reacties in Groningen, etc.). Het trieste lot van een ‘appeaser’ is dat hij altijd eindigt in een positie waarin hij de belangen behartigt van mensen die eigenlijk zijn tegenstanders zijn (zie Chamberlain).

  e) Wie heeft er nog aanvullingen?

  • marianne martens

   evt. Het lijkt me belangrijk om bij Partijleden,sympathisanten kennis dmv college’s, boekbesprekingen, praatsessies te vermeerderen. Het doel zou kunnen zijn om “tunnelvisie” op programma’s te vermijden en “out of the box” na te gaan denken. Meer aansluiten, zonder de geschiedenis te vergeten, bij adviezen van het Wetenschapsbureau van de Partij. Aandacht voor jongeren en hun ideeën in samenspraak met de leden.
   Rug recht, niet meezingen met de meerderheid, kennismakingsrondes bij toetreding tot evt.actieve Politiek.Vriendjespolitiek( Kok, Bos,Cohen, Bos, Samson) weg er mee.
   Leden die hun eigen mening ondergeschikt kunnen maken aan de meerderheid.

   (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan