Kaag houdt voet bij stuk: Rutte-4 moet een links kabinet worden

Sigird Kaag zet Mark Rutte voor het blok: ze blijft er bij dat Rutte-4 een links kabinet moet worden. ,,Het roer moet om’’, zegt Kaag tegen het AD. ,,Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten.’’ Toen de formatie eind juni muurvast zat, had Kaag de voorkeur voor een kabinet van vijf partijen - met VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Haar standpunt is onveranderd.

,,We hebben er de afgelopen weken goed over nagedacht’’, zegt Kaag. ,,Ik denk dat het voor D66 een hele logische voortgang is.’’ Volgens haar heeft D66 ‘het vertrouwen en de stem van de kiezers gekregen omdat we hebben gezegd dat we het anders willen doen’. ,,Wat betreft de klimaataanpak, investeren in onderwijs en in de rechtsstaat en een andere blik op Europa. Dat betekent ook dat je juist andere partijen daarbij haalt.’’

Kaag wijst er opnieuw op dat ‘haar’ vijfpartijencoalitie een meerderheid heeft in de Tweede én Eerste Kamer (42 van de 75 senaatszetels). Dat geldt niet voor de variant met de ChristenUnie (32 zetels). ,,Als je kijkt naar stabiliteit in de Tweede en Eerste Kamer is deze keuze de logische keuze’’, stelt ze.

Bron(nen):   AD