Slot van een vreselijke dag: de Kolonel die zijn eigen volk bombardeert mompelt een paar zinnen

Op de foto staat mogelijk het laatste beeld van Ghaddafi in functie. Verward als zijn land en druipend in de regen. Aan het begin van de nacht verscheen kolonel Ghaddafi, weer terug in de rol van meest gehate dictator van de wereld, kort op de tv. De hele avond was er vanuit gegaan dat hij iets ging zeggen. Dat klopte, maar het stelde niks voor.
De toespraak duurde 22 seconden. Ghaddafi leunde tegen zijn auto voor een paleis in Tripoli. Hij stond onder een paraplu. "Ik ben niet gevlucht naar Venezuela, zoals de media van de vijanden beweren. Geloof niet wat gezegd wordt op de televisiezenders, die van de zwerfhonden zijn.'"

The New York Times en andere kwaliteitskranten proberen op dit moment correspondenten in Libië te krijgen. De vliegvelden zijn gesloten, dus dit moet via de weg gebeuren. Ook Al Jazeerah heeft weinig livebeelden van de opstand, die zich momenteel in hoog tempo ontwikkelt.

De woordvoerder van de Libische delegatie bij de VN heeft Ghadaffi opgeroepen af te treden. Hij heeft zelf ontslag genomen.

AFP meldt dat de hoogste staat van paraatheid uit is gegaan naar alle Italiaanse militaire vliegvelden door de situatie in Libië.

De Arabische Liga komt morgen in spoedberaad bijeen over de situatie in Libië. Minister van Olie is mogelijk gevlucht.

Woordvoerder van het leger bevestigt dat er 'binnen 2 uur' luchtaanvallen op de havenstad Benghazi zullen beginnen, meldt BBC.

Verwarring alom. De ambassadeur in Londen zegt voorlopig aan te blijven. De vlag op de ambassade was vervangen door een vlag uit de pre-Ghadaffi periode. Inmiddels weer omgewisseld.
Nog altijd lijkt Tripoli op een oorlogsgebied, getuigen horen machinegeweren en luchtmacht voert bombardementen uit. Nu ook luchtaanvallen op Azzaweya, ten Westen van Tripoli. Regime trekt zich niets aan van internationale gemeenschap.

Twee militaire vliegtuigen zijn geland bij Banghazi, piloten weigeren de stad te bombarderen. De stad Misratah, ten oosten van Tripoli wordt momenteel bestookt door de luchtmacht.

Bron(nen):   The Guardian  The New York Times