"Iedereen krijgt de doodstraf" – Ghadaffi in Scheveningen of in een gesticht?- Zwarte huurlingen

Laatste aanpassing 19.30uur Iedereen die de wapens opneemt zal de doodstraf krijgen. Zij die spioneren voor andere landen zullen de doodstraf krijgen. Iedereen die de staat probeert te ondermijnen zal de doodstraf krijgen. Iedereen die voor een ander land werkt, krijgt de doodstraf. We zullen geen medelijden hebben.
Ghadaffi heeft gedurende meer dan een uur een 'toespraak' voor de Libische staatstelevisie gehouden. Hij zegt een leider van de revolutie te zijn en is van plan als martelaar te sterven.En dat iedereen die opstandig is ook moet sterven. Of zoiets. Want de toespraak was lang, maar niet helder. Sommige delen hield hij twee keer. Voor de zekerheid, of ongemerkt. Hij zegt dat hij niet zomaar een president is die kan opstappen. Ghadaffi bevond zich in een op het oog zwaar beschadigd gebouw. Hij was onrustig, liep heen en weer en balde zijn vuisten naar de camera. Eerder rijp voor opname dan voor Scheveningen
In Tripoli werd rond 19.00 uur (onze tijd) volgens een bron van de BBC op meerdere plaatsen in de stad geweervuur gehoord. In de stad is geen benzine meer te krijgen bij de pomp. Men denkt dat dat niet is omdat de benzine op is, maar dient om te voorkomen dat burgers zich kunnen verplaatsen in het land en in de stad.
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN wil dat er onmiddellijk een onderzoek naar de schuldvraag wordt ingesteld. Doel: de schuldige(n) duidelijk maken dat het Internationaal Strafhof dreigt. Wel een bijzonder idee: Ghadaffi in Scheveningen.
Een manager van de Libische luchtvaartmaatschappij is opgestapt omdat hij niet langer wil meewerken aan het binnenvliegen van huurlingen uit Afrika. Dat lijkt een bevestiging van het aanhoudende gerucht dat er wordt huisgehouden door zwarte huurtroepen. De economie van het Westen krijgt klappen van de val van Ghaddafi. De beurs van Milaan is dinsdag tijdelijk gesloten, omdat de koersdaling te groot werd. De olieprijs stijgt intussen verder. Stand om 19.00 uur +4,80 %. De Dow Jones opende 1,7 procent lager. 

Intussen in Libie: Burgers van hoofdstad Tripoli, angstig in hun huizen nu de repressie voorlopig heeft gewonnen, beginnen te leiden onder voedseltekorten nu de aanvoer is gestopt. 
De start- en landingsbaan van het vliegveld van Benghazi, tweede stad en centrum van de opstand, zijn vernield. Ghaddafi kan daardoor geen steun invliegen, buitenlandse reddingsvliegtuigen om burgers weg te halen kunnen ook niet landen. In Tripoli beschieten deze ochtend troepen die loyaal zijn aan Ghadaffi wederom demonstranten. Volgens de BBC, die een eigen bron heeft in Tripoli, is het daardoor op straat uitgestorven. Mensen durven niet meer, zeker na de slachtpartij van gisteravond en vannacht.
Later vandaag komt in New York de veiligheidsraad van de VN bijeen achter gesloten deuren.
Het oostelijk deel van Libië staat echter niet meer onder bevel van Ghaddafi: de regionale leider van de opstand heeft een akkoord met de leider van de plaatselijke militairen. De militairen gehoorzamen niet meer aan Tripoli. Nieuwszender CNN heeft een verslaggever de grens van Libië overgekregen. Ben Wedeman kwam vanuit Egypte. Aan de Libische kant is het gezag weg. De revolutie heeft daar voor het moment gewonnen en de orde wordt gehandhaafd door jongeren met wapens. De drukte wordt vooral veroorzaakt door duizenden Egyptische gastarbeiders die het land uit willen. Verder wacht men af, niet zonder angst, wat de volgende zet is van de 'dolle hond'.
De Israelische president Peres zei dinsdagochtend: "Gaddafi riep onlangs op voor een Midden Oosten zonder Israel, maar het wordt een Midden Oosten zonder Ghaddafi."
Een groep Libische legerofficieren heeft een oproep gedaan aan alle militairen zich aan te sluiten bij het volk en te helpen kolonel Ghaddafi af te zetten. Dat meldt al-Jazeera.
De officieren riepen de rest van het leger op voor een mars naar Tripoli. Voor Ghaddafi is de oproep van de officieren een domper. Eerder zei zijn zoon nog dat het leger "tot de laatste man voor de leider zou strijden".

Voor wie dat prettig vindt: dit artikel zullen we minstens eenmaal per uur verversen op basis van informatie van Al Jazeera, CNN, Al Arabyia, BBC en Twitter.

Bron(nen):   CNN  Al Arabiya