‘Afghaan die in 2006 werd uitgewezen is door Taliban vermoord’

In 2006 zette toenmalig minister Verdonk een 60-jarige Afghaanse vluchteling uit, die vijf jaar lang in Maastricht heeft gewoond en voor wie Gerd Leers als toenmalig burgemeester nog in de bres sprong. Verdonk gaf toentertijd geen krimp en stuurde de man terug naar het land van herkomst, omdat het daar 'veilig' zou zijn. De man, Nezam Azimi, is in september 2010 in de Afghaanse hoofdstad Kabul vermoord.
Dat maakte voorzitter Paul Rutten van werkgroep Vluchtalarm Maastricht woensdag bekend op basis van informatie van familie van de Afghaan. Nezam Azimi stond in Afghanistan bekend als tegenstander van de Taliban. Hij vluchtte in 2001 naar Nederland en vroeg politiek asiel aan. Toen hij in 2006 werd uitgewezen vroeg Leers in een bief aan Verdonk de man alsnog een verblijfsstatus te verlenen. Maar Verdonk bleef bij haar besluit.
De man vluchtte naar Nederland, nadat de Taliban hem enkele malen hadden opgepakt en gemarteld. In Maastricht was hij actief in diverse maatschappelijke organisaties, zoals Vluchtalarm en Amnesty. Beide organisaties onderzoeken nu wat er precies gebeurd is.

Volgens een in Breda wonende dochter hield haar vader zich in Kabul de afgelopen jaren schuil voor de Taliban, die hem zochten. In september moest hij op zoek naar werk en vonden de Taliban hem. Hij werd ontvoerd en vermoord.

Lees meer in De Volkskrant

Bron(nen):   De Volkskrant