Rechterhand van Rutte gaat naar Amsterdam

Politiek
woensdag, 02 april 2014 om 6:56
welingelichtekringen header 1
In 2006 stond Ollongren op de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze werd toen niet gekozen.
De hoogste ambtenaar van Nederland en rechterhand van premier Rutte, secretaris-generaal Kajsa Ollongren, wordt door D66 naar voren geschoven als wethouderskandidaat in Amsterdam, meldt de Telegraaf. De half-Zweedse Ollongren wordt ook locoburgemeester in het nieuw te vormen stadsbestuur. Althans: als D66 inderdaad aan de macht komt. De partij is veruit de grootste in de hoofdstad. Maar links kan in theorie een college vormen zonder D66 en de VVD. De kans daarop is echter klein, gezien de smadelijke afgang van de PvdA bij de verkiezingen.
Kajsa Ollongren (46) is geboren in Leiden als dochter van een hoogleraar informatica en een Zweedse moeder. Na een studie geschiedenis in Amsterdam begon Ollongren in de jaren negentig haar ambtelijke carrière op het ministerie van Economische Zaken. In 2011 werd zij door Rutte gepromoveerd tot secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Ollongren komt uit Leiden maar woont sinds haar studententijd in Amsterdam. 'Ik kijk naar deze stad als inwoner, waar dingen beter kunnen.'
„Al die jaren heb ik politici geadviseerd, zowel inhoudelijk als politiek. Nu krijg ik een kans om het zelf te gaan doen”, zegt Ollongren.