Rechterhand van Rutte gaat naar Amsterdam

De hoogste ambtenaar van Nederland en rechterhand van premier Rutte, secretaris-generaal Kajsa Ollongren, wordt door D66 naar voren geschoven als wethouderskandidaat in Amsterdam, meldt de Telegraaf. De half-Zweedse Ollongren wordt ook locoburgemeester in het nieuw te vormen stadsbestuur. Althans: als D66 inderdaad aan de macht komt. De partij is veruit de grootste in de hoofdstad. Maar links kan in theorie een college vormen zonder D66 en de VVD. De kans daarop is echter klein, gezien de smadelijke afgang van de PvdA bij de verkiezingen.

Kajsa Ollongren (46) is geboren in Leiden als dochter van een hoogleraar informatica en een Zweedse moeder. Na een studie geschiedenis in Amsterdam begon Ollongren in de jaren negentig haar ambtelijke carrière op het ministerie van Economische Zaken. In 2011 werd zij door Rutte gepromoveerd tot secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Ollongren komt uit Leiden maar woont sinds haar studententijd in Amsterdam. 'Ik kijk naar deze stad als inwoner, waar dingen beter kunnen.'

In 2006 stond Ollongren op de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze werd toen niet gekozen.

„Al die jaren heb ik politici geadviseerd, zowel inhoudelijk als politiek. Nu krijg ik een kans om het zelf te gaan doen”, zegt Ollongren.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Who cares. Politiek is failliet, haar dienaars ongeleide projectielen.

  • Vestzak

   Doe er wat aan, of zeur niet zo.
   Of moeten we maar gewoon helemaal geen wethouders meer leveren? Fraaie boel wordt dat.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Ik vergooi mijn carriere niet door de politiek in te gaan. Heb een topbaan in de semiconductorindustrie. Dus ik blijf zeuren en lachen over en om de politiek.

    (in antwoord op Vestzak)
 2. Vestzak

  Bij D’66 hebben ze bijzonder goed spul rondlopen. Na jaren PvdA is het de tijd voor verandering. Hopelijk krijgen ze die tijd en kans ook daadwerkelijk. Duidelijke lijn, goede standpunten en een echte, democratische partij zonder grote leider die alles bepaalt. En ze vechten elkaar niet om de haverklap de tent uit, zoals bij andere partijen aan de lopende band gebeurt vandaag de dag.

  • Dead Silence

   In het kader “beste van de slechtste” gaat mijn voorkeur ook uit naar D66. Idem voor “goed spul”. Absoluut gezien blijft het afval.

   (in antwoord op Vestzak)
 3. Jannie Ooms

  D66 is de partij van de huisbazen. De huurders in Amsterdam mogen wel oppassen!

 4. reageermeneer

  Dus, Rutte wordt nu links? Kon het niet laten….

 5. Meester Proper

  Zegt veel over Marx Rutte dat zijn rechterhand bij de D’66 zit.

Reacties niet toegestaan