Dit wordt toch ook de dag van Jan Nagel (‘binnen jaar nieuwe verkiezingen’)

En weer lukt het Jan Nagel, nu 71, om in zijn favoriete rol van Hilversumse Raspoetin, in het midden van de gebeurtenissen te zitten. Hij maakte de PvdA onveilig, zat achter de opkomst van Fortuyn en haalt, waarschijnlijk, vanavond twee beslissende Eerste Kamerzetels. Het begin van de opkomst van zijn 50-plus partij.
Voor  Nagel is het zo klaar als een klontje. Zijn 50-plus partij start morgen meteen met de voorbereidingen op verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer. Of deze coalitie vandaag wel of geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer is niet de wezenlijke vraag.
‘Het CDA halveert. Een deel van de achterban heeft grote problemen met deze coalitie. Dat wordt een onstabiele factor, onbeheersbaar voor het CDA. Je hoeft niet te hebben doorgeleerd om dat te zien aankomen. De verhoudingen met de PVV zijn al niet zo best, kijk naar de uitlatingen van staatssecretaris Henk Bleker vorige week. Ook als de coalitie 38 van de 75 zetels haalt, zal een deel van het CDA dat grote verlies niet accepteren. Dat gaat het voortbestaan van die partij bedreigen. Het krijgt geen gesloten front met mannen als Lubbers, Veerman en Klink. 50-plus start dus morgen al met de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen.
De peilingen geven al weken een halvering van het CDA aan. Het beleid is voor een deel van de achterban gewoon niet sociaal genoeg. Dat deel wil revanche, volgens mijn vaste overtuiging.’

Bron(nen):   Financieele Dagblad (betaald)