De beurt is nu aan Saoedi-Arabië, vrijdag is het zover

De wegen in de noord-oostelijke sjiitische moslim provincies van Saoedi-Arabië zaten gisteren verstopt. Met militaire colonnes. De machthebbers verplaatsen busladingen troepen uit angst voor de Dag van de Woede die vrijdag moet plaatsvinden. Als voorzorg zijn alle vormen van protest of meningsuitting wetteloos verklaard.
Het is, naast afkeer van corruptie en onderdrukking, in de noordelijke provincies ook een strijd van de shiitische meerderheid tegen de onderdrukkende soennitische minderheid.
Dat is precies hetzelfde als in Bahrein, en vandaar dat de geruchten aanhouden dat de Saoediërs van plan zijn daar in te grijpen als de sjeik van Bahrein zelf niet slaagt in het herstellen van zijn almacht. De oppositie verwacht vrijdag ten minste 20.000 Saoedi's te verzamelen in Riyad om een einde te eisen aan de corruptie en, indien nodig, de omverwerping van het Huis van Saud. 17.000 Saoedi's hebben de Facebook-pagina gesteund voor het protest. Dat is in een almachtige politiestaat een belangrijk signaal.
Als de Saoedische koninklijke familie beslist om maximaal geweld te gebruiken tegen demonstranten, zal de Amerikaanse president Barack Obama voor een moeilijke vraag komen te staan. In Egypte steunde hij de demonstranten nadat de politie hen begon dood te schieten. Dat gaat hij in Saoedi-Arabië niet doen. Daarvoor is dat land te belangrijk voor de belangen van het Westen.
Nog zes nachtjes slapen en dat zullen we zien wat het wordt.

Bron(nen):   The Independent on Sunday  Nouvel Observateur