De vaccinatiegraad blijft steken op 85%. Wat nu?

De beste oplossing voor corona is groepsimmuniteit. Dan zijn zoveel mensen beschermd dat het virus geen kans meer maakt. Die wordt bereikt als 90%+ antistoffen heeft; door het vaccin of omdat ze al Covid hadden. Maar het lijkt er op dat we blijven steken op 85%. Volgens het RIVM kunnen daardoor in het najaar duizenden mensen in de ziekenhuizen terecht komen.

De oplossing, stelt het Outbreak Management Team in een advies aan het kabinet: de vaccinatiegraad zo ver mogelijk opkrikken, zodat het aantal mensen dat ernstig ziek wordt en in het ziekenhuis belandt wordt beperkt. 

Een vaccinatieplicht is uitgesloten. GGD en overheid proberen op allerlei manieren mensen over te halen toch een prik te nemen. Maar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) overweegt ook meer dwingende maatregelen te nemen, schrijft NRC, en die zijn controversiëler. Het kabinet wil het testen voor toegang betaald maken – vanaf 20 september moet iedereen een toegangsbewijs hebben voor alle bijeenkomsten waar meer dan 75 mensen komen. Wie niet is gevaccineerd, moet een negatief testbewijs kunnen laten zien. Dat is nu nog gratis, straks kost dat waarschijnlijk 7,50 euro.

Er zijn ook werkgevers die druk zetten op ongevaccineerde werknemers. En naarmate 20 september nadert - de dag dat het kabinet de anderhalve meter wil opheffen - neemt de druk op niet-gevaccineerden toe.

Bron(nen):   NRC