Er is geen massa-immigratie van Marokkanen. In tegendeel

Nederland is verre van een magneet voor Marokkanen. In tegendeel er gaan meer Marokkanen weg uit ons land dan dat er binnenkomen. Zo leuk is het hier kennelijk niet In 2012 waren er 3.100 immigranten en 3.500 emigranten. Netto vertrokken er dus vierhonderd meer dan dat er kwamen. Dat is te zien in een aantal nuttige grafieken die bijeen zijn gebracht op het blog van Flip van Dyke In de periode 1996 tot en met 2001 was de immigratie gemiddeld 5.200 en de emigratie 2.000. Het saldo bedroeg 3.200. Kijken we echter naar 2002 tot en met 2012, dan zien we 3.400 immigranten per jaar en 3.100 emigranten. Dat geeft een saldo van 300 mensen per jaar. Er is ook helemaal geen sprake van massale instroom van Marokkaanse bruiden uit het moederland. Het aantal ‘importbruiden’ en ‘-bruidegommen’ bedroeg in 2012 slechts zevenhonderd.  

30 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  “Minder! Minder! Minder!”

 2. Dutchy

  Altijd nuttig de harde cijfers, dan weten we waar we het over hebben.

  • Apekool

   Dit zijn de kale cijfers, die zeggen weinig.
   – remigratieregeling (duur, levenslang)?
   – verlies van talent vs. import van gelukszoekers (of niet, staat er niet bij)?
   Maar: de totalen zijn laag inderdaad.

   (in antwoord op Dutchy)
   • Flip van Dyke

    -Van de remigratieregeling wordt maar weinig gebruik gemaakt.
    -Het is tegenwoordig andersom. Juist veel immigratie van kansrijke mensen en minder kansrijke emigreren.

    (in antwoord op Apekool)
  • André Somers

   Jammer alleen dat ze niet compleet zijn. Hoeveel worden er hier geboren? Die moet je natuurlijk meetellen, net als de hoeveelheid sterfgevallen. Ik ben vrij zeker dat je daarmee aan een positief saldo komt, dat wil zeggen een toename. Ik wil daar overigens geen kwalificatie aan hangen.

   (in antwoord op Dutchy)
   • Flip van Dyke

    Origineel artikel niet gelezen? Eerste, tweede, derde generatie. Bovendien een totaal telling. Tabellen 2 en 3.

    (in antwoord op André Somers)
   • Dutchy

    Waarom dit noemen als je er geen kwalificatie aan wil hangen, nogal een suggestieve vraag ;-).

    Degene die hier geboren worden zijn Nederlanders en net als veel Nederlanders kunnen ze hun roots traceren naar andere landen, in dit geval Marokko. Dus nee, ik vind niet dat je die moet meetellen. (de geboortestatistieken van de derde generatie, zijn niet heel veel anders meer dan van Nederlanders met een westerse achtergrond, maar dat terzijde)

    (in antwoord op André Somers)
 3. Ton de Liefde

  Toch verbazend dat ze niet naar zo’n gastvrij land als het onze willen komen….

 4. M.v. B. 2

  M. v. B. 2
  3500 vertrokken met een uitkering, 3100 kwamen er een halen…

 5. Buck Danny

  Volgens mij gaat het Marokkanendebat al lang niet meer over immigratie, maar over integratie. En dan met name over de integratie van de tweede en derde generatie hier geboren Marokkaanse Nederlanders.

  • RHK

   Ik had zelf ook niet het idee dat er meer immigranten uit Marokko komen, maar wel dat sommige mensen met een Marokkaanse achtergrond nog steeds niet integreren en vaker crimineel gedrag vertonen. In mijn ogen is die criminaliteit en overlast van deze groep wat de mensen als “marokkanenprobleem” zien. Ik zou liever zien dat men de criminaliteitcijfers onder de loep neemt en uitsplitst per leeftijdsgroep en afkomst, dan pas kun je gericht het probleemgebied aanpakken.
   (de genoemde conclusie dat “… jongeren nu eenmaal vaker met justitie in aanraking komen…” baart me zorgen, een hele generatie die respectloos en crimineel gedrag vertoont klinkt herkenbaar helaas)

   (in antwoord op Buck Danny)
   • Flip van Dyke

    Alle cijfers gaan over allochtonen en dat heeft niets met nationaliteit te maken. Allochtoon ben je als tenminste 1 ouder in het buitenland is geboren.

    (in antwoord op RHK)
  • Flip van Dyke

   Je opmerkingen maken duidelijk dat je het bronartikel niet hebt gelezen.
   1. Nu de aantallen anders zijn dan altijd geroepen (en dat zijn ze al jaren) gaat het ineens niet meer over de immigratie. Waarom roept Agema het dan?
   2. Er bestaat nauwelijks derde generatie.

   (in antwoord op Buck Danny)
   • kletsmajoor

    Waarom Fleur Agema dingen zegt moet je aan haar vragen, niet aan reaguurders hier. Waarom maak je je trouwens druk om een kamerlid dat dingen zegt die achterhaald zijn of niet kloppen? Dat doen alle kamerleden dagelijks.

    (in antwoord op Flip van Dyke)
 6. Pietje_Precies

  de vertrekkers zijn waarschijnlijk de goeien, niet de kwaaien. maar waarschijnlijk vooral terugkerende 1e generatie pensionados die al dan niet van hun uitkeringen een pied a terre hebben gespaard in Die Heimat. Waar hun AOW een mega bedrag is in het Rifgebergte, vs een schijntje hier.

  Voor de rest is het importfokvee, wat hier uitgehuwelijkt wordt. die 700 is lariekoek. Of denk je dat een jonge Marokkaanse ingenieur met zijn contract bij een multinational op expat basis naar Nederland komt en zich vervolgens vestigt?
  Die stijging van immigratie in 2012 voor tweede generatie is waarschijnlijk naar Syrie….. Overigens wist u dat dat waarschijnlijk derde generatie jongeren zijn, maar dat tellen we gewoon als tweede generatie. (want volgens de onderzoeker hebben we vooral te maken met hollander-marrokaan huwelijken en die kun je niet tellen als 3e generatie. gelul want ze trouwen alleen met eigen volk, maar als je hier geboren bent, ben je hollander en als je dan trouwt met een importbruid, is je kotergeen 3e generatie…..)
  We hebben hier het meeste last van de tweede en DERDE generatie. Oftewel het komt nooit goed met die gasten. Die wijsheid kan maar beter niet aan het licht komen.

  positief spinnen van een bericht is makkelijk. net zoals negatief spinnen q.e.d.

  • Flip van Dyke

   U bent het schoolvoorbeeld van het niveau waarom het ‘debat’ wordt gevoerd.

   Het begint met ‘Waarschijnlijk’. U neemt maar iets aan. In werkelijkheid is daar geen sprake van. De immigrant -geboorteland Marokko- is gemiddeld 32 jaar en de emigrant 39. http://www.flipvandyke.nl/wp-content/uploads/2015/05/leeftijd_immi_em.jpg

   Wat u over de tweede en derde generatie allemaal beweert is wartaal. Je bent een tweede generatie allochtoon als je tenminste 1 ouder hebt die geboren is in het buitenland en zelf in NL bent geboren. In het stuk staat over de derde genratie:
   Wat wel vaststaat, is dat beide ouders in Nederland zijn geboren en een X aantal grootouders geboren is in het land van herkomst. Hoeveel grootouders moeten dat zijn? Is één grootouder genoeg?

   (in antwoord op Pietje_Precies)
  • Karel Kritisch

   Één grote ongetoetste aanname…

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 7. sgrinsma

  Wat een zinloze tabel. Oke, dus de groei van het aantal Marrokaanse immigranten stagneert. Nou, ik zal je wat vertellen; de groei van het aantal autochtonen ook. Volledig te verklaren als je de grafiek van de bevolkingsgroei er naast legt. Wat een flutartikel en wat een nutteloze grafiek zonder enige suggestie (het wordt “vanzelf” minder… juist ja, niet dus). Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen allochtonen, maar wél tegen onzininformatie.

  • Flip van Dyke

   Wat een volstrekt onzinnig commentaar. Het gedeelte over de migratie is nu juist geschreven omdat Fleur Agema roept massa-immigratie.

   ‘nutteloze grafiek zonder enige suggestie.’ Wat betekent dat?

   (in antwoord op sgrinsma)
   • sgrinsma

    Onzinnig commentaar? Wat staat er qua feitelijke informatie in dat niet waar is dan? Ik bevestig zelfs in de tweede zin al dat het stagneert. En “zonder suggestie” betekent dat je geen enkele uitspraak doet over het waarom. That so hard? Bovendien, waarom gebruik je de periode 1996-2001 en 2002-2012? Omdat dat goed uitkomt? Mijn punt is dat de groei van het aantal allochtonen (even over het geheel genomen) zeker niet harder afneemt dan het aantal autochtonen, en da’s logisch.

    Als je ENIGE doel is om de opmerking van Agema te ontkrachten had je ook alleen het saldo over 2012 kunnen opvoeren. Er zal dus nog een agenda achter zitten. Het aantal Marokkanen in Nederland groeit procentueel gezien harder dan het aantal autochtonen, dat is ook een feit. Dat maakt het mijns inziens prima verklaarbaar waarom een partij als de PVV (overigens niet mijn partij) zo’n opmerking maakt. Maar waarom zou je het grotere geheel bekijken als je kunt mierenneuken over details om zo je volledige standpunt kracht bij te zetten hè?

    (in antwoord op Flip van Dyke)
    • Flip van Dyke

     Ah, ik begrijp nu dat u met suggestie duiding bedoelt.

     Als ik alleen het saldo had genoemd dat had ik daar commentaar op gehad.

     In 2001 is de nieuwe vreemdelingenwet ingevoerd. In al mijn stukken maak ik daarom een onderscheid tussen de periode voor 2002 en vanaf 2002.

     ‘Er zal dus nog een agenda achter zitten’
     Wat een niveau.

     (in antwoord op sgrinsma)
     • sgrinsma

      “Ah, ik begrijp nu dat u met suggestie duiding bedoelt.” Over niveau gesproken… hang niet zo de wijsneus uit joh, dat dient geen enkel doel. En zo lekker inhoudelijk ook.

      (in antwoord op Flip van Dyke)
 8. kletsmajoor

  Dit is bijna letterlijk een repost van een artikel van 5 december j.l. Wat moeten we ermee? Meneer van Dyke aan wat pageviews voor z’n website helpen?

  • Flip van Dyke

   Toen gaf u er blijk van niets van het artikel te snappen. http://goo.gl/3w0WmT Dat is er niet beter op geworden.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    En net als toen reageer jij op iedereen door te roepen dat ze het artikel niet snappen, zonder echt op de reactie in te gaan maar waarbij je wel je minachting voor iedereen laat blijken. Dat is er dus ook niet beter op geworden.

    Maar, vertel eens. Waarom ben jij zo geobsedeerd door de precieze getalletjes over immigratie? Waarom kijk je neer op mensen die die getalletjes niet paraat hebben? Denk je dat als iedereen die getalletjes uit zijn hoofd kent, er geen integratie- c.q. immigratieproblemen meer zijn?

    (in antwoord op Flip van Dyke)
    • Flip van Dyke

     Ik probeer altijd inhoudelijk te reageren en ik kijk op niemand neer, maar heb wel moeite met dit soort commentaren. Daar heb ik inderdaad minachting voor.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Q.E.D.

      Je reageert niet echt inhoudelijk, je leest mensen de les omdat ze de getalletjes niet uit hun hoofd kennen. Je zeurt over de bomen maar ziet het bos niet.

      (in antwoord op Flip van Dyke)
     • sgrinsma

      Je reageert nergens inhoudelijk op, je pikt er een zinnetje uit waar je een vinnige of wijsneuzige comment op kunt maken en daar blijft het bij. Ook geef je nog steeds niet aan wat nou precies het doel is van je hele verhaaltje. Wat wil zeggen of suggereren; dat er geen problemen zijn?

      (in antwoord op Flip van Dyke)
 9. Dead Silence

  Weer een gutmenschartikel. Totaal zinloos.

 10. A.K.

  Wat ik me afvraag is: hebben de kinderen van de 2e en 3e generatie bij geboorte ook de Marokkaanse nationaliteit d.w.z. een Marokkaans paspoort? Zo ja, dan blijven het voor mij Marokkanen ook al zijn het de zoveelste generatie. Wij hebben geen recht op 2 paspoorten dus als zij hier geboren zijn en zich Nederlander mogen noemen zou het ook voor hun niet mogelijk mogen zijn om 2 nationaliteiten te hebben. Over dat minder gesproken, hier in Gouda worden het er steeds meer en meer want ze vermenigvuldigen zich als….. laten we zeggen knaagdieren.

Reacties niet toegestaan