Kabinet negeerde OMT-advies op vijf vlakken: toch te snel versoepeld?

Het lijkt alsof het kabinet nog behoorlijk de voet op de rem houdt als het gaat om de versoepelingen van de coronamaatregelen. Maar eerder al werd bekend dat het meest gunstige van drie door het OMT geschetste scenario's wordt aangehouden. De Volkskrant schrijft dat de regering nog altijd vijf coronawaarschuwingen van de experts in de wind slaat.

 1. Het woord testen viel tijdens de hele persconferentie niet.
  Of je nu klachten hebt of niet, met de coronapas kom je overal binnen. "Zo kun je toch weer de situatie krijgen dat je mensen die het virus doorgeven ertussen hebt lopen", zegt epidemioloog Alma Tostmann.
 2. Er wordt nauwelijks meer gelet op het aantal besmettingen.
  Het doel is enkel nog om de zorg niet te veel te belasten. "Als je pas gaat bijsturen wanneer het aantal ziekenhuisopnamen begint op te lopen, ben je eigenlijk al te laat", zegt Tostmann.
 3. De signaalwaarden zijn ongemerkt aangepast
  Eerder was de situatie 'zorgelijk' bij 10 ziekenhuisopnames per dag, nu is dat pas bij 40. "Zo zet je de zorg nog extra onder druk. We hebben ooit een bepaald aantal opnamen ‘zorgelijk’ genoemd omdat het niet goed ging. En nu zouden we datzelfde aantal waakzaam noemen?" zegt data-analist Yorick Bleijenberg.
 4. De versoepelingen gaan te snel
  De samenleving gaat grotendeels weer open, maar het OMT waarschuwt dat bij een dergelijke losse aanpak er ook kans is dat de versoepelingen weer moeten worden teruggedraaid. Ook wil de regering een lokale aanpak bij virusuitbraken en juist daarvan is bekend dat het niet werkt.
 5. Je moet niet boos worden op ongevaccineerden
  "Keuzes hebben consequenties," zei Hugo de Jonge streng over de ongevaccineerden. "De vrijheid van de kleine groep die zich niet heeft laten vaccineren beperkt de vrijheid van de overgrote meerderheid die dat wel heeft gedaan." Wijze woorden, maar communicatief gezien onverstandig. Je jaagt er ongevaccineerden alleen maar mee tegen je in het harnas. Begrip en respect tonen, had beter gewerkt.

Bron(nen):   De Volkskrant