Het schieten in de Oekraïne is begonnen

Zaterdag hebben aanhangers van Rusland en Poetin in een aantal steden in het oosten van de Oekraïne gebouwen bezet, politiekantoren overgenomen en mogelijk feitelijk de macht in handen. Het gaat in ieder geval om de stad Sloviansk, er zouden ook schoten zijn gevallen in Kramatorsk, maar mogelijk ook om andere steden De regering in Kiev kan dat uiteraard niet onbeantwoord laten. Vandaar dat zondag tegenacties zijn begonnen. De regering noemt dat 'anti-terroristische acties'. Daarbij zouden de eerste schotenwisselingen hebben plaatsgevonden. De vrees is dat Poetin daarin het bewijs zal zien dat de Russisch-gezinden in het oosten van de Oekraïne worden bedreigd door de niet-Russen. Dat kan een excuus voor Poetin zijn voor een inval. De wereld wacht af.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Dit maakt de kans op een burgeroorlog groter. In Oost-Oekaïne zijn de entische russen een minderheid (ca. 25%) in tegenstelling tot de Krim waar ze een meerderheid vormen. Als de niet-russische meerderheid zich gaat verzetten tegen aansluiting bij Rusland kan het heel erg uit de hand lopen. Hopelijk snapt Putin dat ook maar ik vrees het ergste. Hij wil een brede corridor naar de Krim vanuit militair-strategisch belang.

  • Vestzak

   Putin is een machtswellusteling. Die zijn onvoorspelbaar. Niemand weet meer wat ie gaat doen. Merkel had gelijk toen ze opmerkte dat Putin het contact met de realiteit kwijt is en in een andere wereld leeft. En als er iemand in Europa is, die iets van Putin en zijn grillen weet, dan is het Merkel wel.

   Dit beleid – aanwakkeren van anti-Westerse sentimenten, krijgsmacht uitbreiden, opponenten de mond snoeren (al dan niet middels polonium), het in elkaar slaan van buitenlandse diplomaten en natuurlijk de drang om die goede oude tijd te herstellen – staat al vanaf het begin van zijn eerste aantreden vast. Putin is nog niet klaar. Nog lang niet.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • Karel Kritisch

    Europa is ook het contact met de realiteit kwijt. Kijk alleen al hoe we onze krijgsmacht verslonzen.. Hoe naïef kunnen we zijn?

    (in antwoord op Vestzak)
 2. Meester Proper

  Een KGB-operatie uit het boekje. Russische agent-provocateurs zorgen voor de aanleiding, het Rode leger voor de aansluiting.

 3. Johan van Vught

  Ho Ho Meester Proper. Volgens mij provoceert Brussel en Amerika. Wat hebben zij te zoeken in de Oekraine? Hoe zou Amerika reageren als de russen in Canada zouden komen. Ik ben banger van de imperialistische EU in Brussel die overal de baas wil spelen, dan van Poetin.
  Wij zitten zo meteen in de EUSSR. Daar zijn we al hard naar op weg!

  • Karel Kritisch

   Dreigt de EU of de USA de Oekraine binnen te vallen dan? Valse analogie noemt men dat.. Als Canada met Rusland nauwere politieke banden zou willen gaan moeten ze dat zelf weten. Meester Proper aka Staatburger heeft hier zeker wel een punt. Kijkt u eens bij Russia Today, hoe propaganda te werk gaat.

   (in antwoord op Johan van Vught)

Reacties niet toegestaan