Zo werkt de creatieve oplossing van Remkes om de formatie vlot te trekken

De formatie kwam zes maanden geleden al in een impasse terecht om er nooit meer uit te komen. Formateur Johan Remkes moet de volledige trukendoos opentrekken om er nog iets van te maken. En hij heeft nog een laatste troef achter de hand: het extraparlementaire kabinet.

Volgens RTL-commentator Frits Wester zou het wel eens voor een doorbraak kunnen gaan zorgen. "Zo’n kabinet zou dan moeten bestaan uit een romp van VVD, D66 en CDA. Die drie partijen werken samen op basis van een hoofdlijnenakkoord. Dat is een akkoord op de belangrijkste punten."

Wester bij RTL Nieuws: "De bewindslieden die deze partijen leveren, worden dan aangevuld met ministers en staatssecretarissen die geen lid zijn van die drie partijen, maar van andere partijen. Bijvoorbeeld van de PvdA, GroenLinks, de ChristenUnie, SP, SGP of welke partij dan ook. De partijen waartoe deze bewindslieden behoren, maken dan dus geen deel uit van het kabinet en zijn dan ook nergens aan gebonden."

Dat heeft voordelen. "Deze partijen hebben wel een binding met het kabinet, wat het draagvlak voor het beleid in de praktijk behoorlijk kan vergroten."

Bron(nen):   RTL Nieuws