Een nieuw goedbetaald commissariaat voor Wim Kok

Wim Kok is sinds november niet-uitvoerend bestuurder van de beursgenoteerde China Construction Bank. Het is de op één na grootste bank van de Volksrepubliek, die met een balanstotaal van 1.800 miljard euro groter is dan ING en ABN Amro samen. En ook groter dan de Bank of China, waar Wellink sinds anderhalf jaar commissaris is. Dat schrijft De Volkskrant. Na zijn premierschap grossierde Kok in goedbetaalde bijbanen, zoals commissariaten bij Shell en ING. Die is hij nu kwijt vanwege de leeftijdsgrens die bij die bedrijven geldt. Kok is 75. Maar in China worden mensen juist kostbaarder naarmate ze ouder worden, dus in daar kan Kok zijn ervaring en netwerk juist te gelde maken.

Kok werd voor de post niet benaderd door Wellink, maar door Jenny Shipley, de voormalig minister-president van Nieuw Zeeland, die commissaris was bij de China Construction Bank. Kok kent haar van de Club de Madrid, een organisatie van oud-regeringsleiders die hij tot dit jaar voorzat, schrijft De Volkskrant.

Het bestuur van de in Peking gevestigde en in Hong Kong en Shanghai genoteerde China Construction Bank vergadert minimaal zes keer per jaar. 'Weliswaar is het in principe mogelijk aan een beperkt aantal besprekingen van de board telefonisch deel te nemen, maar in verreweg de meeste gevallen reis ik daarvoor naar China', laat Kok weten. ''Weliswaar is het in principe mogelijk aan een beperkt aantal besprekingen van de board telefonisch deel te nemen, maar in verreweg de meeste gevallen reis ik daarvoor naar China', laat Kok weten. Koks eigen vergoeding is 360 duizend rembini, zo'n 42 duizend euro. 

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Een onbeperkte lading Judaspenningen dus.

  • marianne martens

   mooi geschreven stuk. Volgens mij is het corruptie en crimineel gedrag.
   Al jaren geleden kregen meer mensen het idee dat er niets klopt met deze man.Als kruidenierszoon naar Nijenrode ( in die tijd een soort Gehandicapten-school voor de rijke jongeren met wat subsidiair arme
   jongens. Mijn zwager, een lieve zeer intelligente, helaas overleden, zat ooit naast deze man.Allereerst had hij ontzettende spijt dat hij naast hem zat.Ten tweede kwamen er alleen maar “lege” woorden uit zijn mond. Ten derde is er nooit een Politicus geweest die alles naar zijn mallemoer heeft geholpen.Ten vierde heeft een groot gedeelte van de mentale- rotting inderdaad met dit soort lieden te maken. Hij loopt weer als een volgzame lepra- lijder achter de machtigen aan. Of zou hij aan goede doelen geven? wapenindustrie, nieuwe woorden ( participatie )
   industrie, hoe kunnen we de sociale samenhang vernietigingsindustrie
   vermeerderen?

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
 2. Dead Silence

  Een raszuivere PvdA-er.

  • Peter

   Vakbon(d)sman. Heb je niks aan. Ik dacht dat China de konkurrent was. Zegt toch genoeg dat we overgeleverd zijn aan de grillen van de Chinezen. Onze inkomens moeten omlaag. Ik denk niet dat hier veel voordeel van zullen hebben. Hij wel. Bij Shell heeft die z’n zakken ook aardig gevuld. Die man is alleen opgekomen voor zichzelf.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. Christiaan Jansen

  Simpel: Links lullen, rechts vullen…… oftewel een salon socialist.

 4. Hilenk

  Wim Kok: Handelaar in idealen.

  • marianne martens

   Eigenlijk verwacht ik binnenkort dat hij binnenkort in de MAO kledij + het rode boekje gaat lopen.

   (in antwoord op Hilenk)
 5. Meester Proper

  Weer een overbetaald baantje er bij voor Wimpie “exorbitante zelfverrijking” Kok.

 6. Heldoppantoffels

  Hopelijk kan hij daar genoeg verdienen om dat kwartje nog eens terug te betalen….

 7. Meester Proper

  Opvallend trouwens, dat de linkse media de PvdA stelselmatig aan het afbranden zijn en de rechtse media bijna openlijk campagne voeren tegen de VVD. Wat kan daar de bedoeling van zijn?

 8. Kees Cornelder

  Ach… zolang de ene Nederlander de andere slechts een minimuminkomen toewenst en alles wat daarboven zit gewoon HEEL NAAR en vooral HEEL SLECHT vindt…

 9. Piet

  Heeft Die KOK al niet genoeg gestolen van de samenleving dat kwartje zien we ook nooit meer terug! en nu DIT ik vindt dat hij Nu ons maar eens eens wat terug moet geven want met z`n kan je dat makkelijk

Reacties niet toegestaan