De magere mannetjes van Kaag

De adviseurs van Sigrid Kaag leek het maandag een goed idee het gerucht te verspreiden dan informateur Remkes beschonken zijn werk deed. Zoals die adviseurs op 17 maart 's avonds hadden bedacht dat Kaag moest worden gefotografeerd terwijl ze juichend op een tafel stond. Kaag is ongetwijfeld van de inhoud, zoals ze zelf blijft zeggen, maar om haar heen wordt ook druk gewerkt aan het beeld dat ze oproept.

Volgens De Telegraaf worden ze door de mensen die het Binnenhof volgen al enige tijd omschreven als ’de magere mannetjes’, het gezelschap van mannelijke adviseurs dat Kaag om zich heen verzamelde. Het is een clubje slanke, niet al te oude adviseurs die het elite-team vormen van haar entourage.

Altijd keurig in pak, benaderbaar en merkbaar dol op het politieke spel. Zij waren het ook die (met succes) de NPO-documentaire over Kaag naar hun handen wisten te zetten. De HJ Schoolezing van begin september, waarin Kaag op een cruciaal moment in de wankele formatie hard uithaalde naar VVD-voorman Mark Rutte, kwam volgens De Telegraaf ook uit hun koker.

Dinsdag ging het mis, toen drie van Kaags trouwste adviseurs actief de media opzochten om hun versie van de formatie-werkelijkheid in te steken bij de media. Tenminste vier journalisten kregen zo ingeprent dat Johan Remkes onder invloed van alcohol was tijdens de formatiebesprekingen en daardoor ’warrig’ was.

De mannetjes:

  • Rob Jetten (34), Kamerlid, deed een stapje opzij voor Kaag.
  • Felix Klos (29), jonge speechschrijver, net als Kaag gestudeerd aan de prestigieuze universiteit van Oxford
  • Daan Bonenkamp (37), Hoofd persvoorlichting, voormalig Telegraaf-journalist
  • Sjoerd Sjoerdsma (40), Kamerlid.

 De mannetjes leken heel succesvol toen Kaag de grote winnaar van de verkiezingen was.

Het lijkt er op dat de mannetjes Kaag daarna hebben begeleid op een doodlopend spoor dat eindigt bij de coalitie die ze 7 maanden geleden een verroeste oude auto vond.