‘Sieg Heil’. Welkom in Jamel

"Sieg Heil", zo verwelkomt Jamel, een klein dorp in het noordoosten van Duitsland, haar bezoekers. Wegwijzers verwijzen naar Braunau am Inn, de geboorteplaats van Adolf Hitler. Het dorpje is overgenomen door nazi-aanhangers, zeggen twee van de inwoners, Birgit en Horst Lohmeyer.
De Lohmeyers verruilden Hamburg voor Jamel, voor de rust. Maar nu voeren ze een campagne om te vertellen wat er in het gehucht gaande is. De nazi-symphatisanten hebben hun huizen roodbruin geverfd. Op de muren schrijven ze  extreem-rechtse kreten. Kinderen, vertelt Birgit Lohmeyer aan News24, brengen de Hitlergroet. 
Zes van de tien huizen in Jamel zijn bewoond door de neonazi's. Het begon met de veroordeelde extreem rechtse leider, Sven Krueger die er met zijn moeder ging wonen. Later kwamen zijn vrienden er ook. 'Sindsdien krijgen we hier grote festivals, waar neonaziliederen worden gezongen.'
Waarom ze in het neo-nazibolwerkje blijven wonen? De Lohmeyers zien zich zelf als een bolwerk tegen het rechts extremisme dat steeds meer aanhang krijgt in het noordoosten van Duitsland. 'Jamel is maar een microcosmosje in het geheel. Langzamerhand nemen ze steeds meer dorpjes als Jamel over en infiltreren ze met hun ideologie.' Dat is hun strategie, weten de Lohmeyers.
Uit het dorp vertrekken, vinden ze een zwaktebod. 'We vechten door'. 

Bron(nen):   News 24