Wikileaks: Israëlische kolonisten zijn bereid om te verhuizen, voor een flink bedrag

Israëls kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben geen problemen om voor een flink bedrag te verhuizen naar Israël. Dat zegt Danny Dayan, voorzitter van de kolonistenraad. 
Uit documenten van Wikileaks, gepubliceerd door Haaretz, blijkt dat Dayan en andere kolonistenleiders regelmatig worden uitgenodigd door de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv. Ze zouden zich daar doorgaans gematigder uitlaten dan tegenover hun achterban op de Westoever.
‘Als econoom weet ik dat een aantal mensen geld zal aannemen. Als ze het bedrag maar hoog genoeg vinden’, vertelde Dayan de Amerikaanse diplomaten.
Dayan zei ook dat hij voorstander was van het verwijderen van wegversperringen en controleposten om het leven van de Palestijnen te verlichten. Ook is hij er zich van bewust dat de Palestijnen zich hechten aan de Westelijke Jordaanoever. Hij erkende dat hij "zich schaamde en “in verlegenheid” was gebracht door het in brand steken van de Palestijnse moskeeën.

Toen Dayan tijdens een van de bezoeken aan de ambassade gevraagd werd hoe hij denkt over de toekomstige betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen, was zijn antwoord pessimistisch. Hij noemde het Israëlisch-Palestijnse conflict een 'situatie zonder een oplossing'. Een twee-staten-oplossing wees hij van de hand. 'Gaza heeft de twee-staten-oplossing om zeep gebracht. Het is een schande dat ze het gebied hebben gebruikt als een lanceerplatform tegen Israël, in plaats van er een staat op te bouwen.’ Later voegde de kolonistenleider er aan toe dat de oprichting van een Palestijnse staat het einde van Israël betekent.

Bron(nen):   Haaretz