Vrouwen, moslims en homo’s uit de weg: de SGP is nu openlijk gedoogpartij

De PVV heeft als gedoogpartner de SGP gekregen, de enige partij in Nederland die een theocratie zou invoeren zodra ze de kans zag. En dan Jawehs wetten zou invoeren, die voor vrouwen, homo's en ongelovigen niet veel beters zou voorspellen dan die andere sharia. Maar voor de macht wijkt alles.
Het NRC van vanavond somt het op. De boete op langstuderen gaat even niet door, omdat dat in Staphorst moeilijk ligt, en minsiter Donner besloot het advies van deHoge  Raad te negeren:hij doet even niets om te zorgen dat vrouwen bij de SGP op de kandidatenlijst kunnen staan. Dat wilde de Hoge Raad. maar Donner besloot, na gesprekken met de SGP, dat hij zou wachten tot het Europees mensenrechtenhof zich over de zaak uitspreekt.
De SGP doet helemaal mee. Van een voor veel Nederlanders folkloristische en volgens sommige obscurantistische splinterpartij zijn ze opeens een macht geworden die de hele Tweede Kamer kan laten draaien.
Dat de SGP zich uit de marge van de politiek had gewerkt, werd al tijdens de formatie duidelijk: het te vormen minderheidskabinet van VVD en CDA zocht niet alleen openlijke gedoogsteun van de PVV, maar ook de heimelijke gedoogsteun van de kleine rechtse SGP. De contouren van de herenafspraak lekten uit. De SGP zou de belangrijkste bezuinigingsvoorstellen van dit kabinet steunen. En kreeg daar zo min mogelijk  abortus en dichte winels op zondag voor terug.
Maar de invloed van de SGP reikt nu verder.  Het kabinet stelt onderwijsplannen uit, omdat de SGP het wil.
Dat levert ook wat op. VVD-leider Rutte hoeft zich over zijn bezuinigingen geen zorgen te maken. Bezuinigen mag van de SGP, zegt de woordvoerder. „Maar dan wel op een christelijke manier.”