Obama en Clinton zoeken schuilplaats voor de Kolonel

Ook al denkt Ghaddafi zelf voorlopig niet aan vluchten, de VS is toch al bezig te onderhandelen met landen in Afrika die mogelijk bereid zijn de man een plek te bieden om zijn laatste jaren te slijten.
De New York Times, altijd goed ingevoerd als Democraten in Amerika regeren, meldt dat Clinton en Obama enerzijds zoeken naar een alternatief - bij de rebellen lijkt geen potentiële leider te zitten - en anderzijds naar een bejaardenhuis voor de kolonel. Dat laatste is ingewikkeld omdat de kans heel groot is dat Ghaddafi wordt aangeklaagd door het Internationale Strafhof in Den Haag. Maar zoals bekend heeft de VS daarmee niet zoveel. Daar heerst nog de traditie dat je gevallen leiders keurig moet behandelen.
Ook daarmee lopen de Amerikanen achter de feiten aan. Zowel in Ivoorkust als in Egypte zijn de ex-presidenten in de gevangenis terecht gekomen.
Ben Ali van Tunesië is formeel aangeklaagd en het zal door de Libiërs, maar ook elders in de wereld niet zonder meer worden geaccepteerd als Ghaddafi een goed heenkomen kan zoeken.

Bron(nen):   New York Times