Er zijn 200 meisjes verdwenen in Nigeria. Waarom kan niemand dat wat schelen?

Zes weken geleden verdween een vliegtuig van de radar. Het is nog dagelijks nieuws. Een week geleden zonk een veerboot. Het is iedere dag wereldwijd in de media. Ruim een week geleden verdwenen 200 meisjes (ruwweg net zoveel als het verdwenen vliegtuig passagiers had) van de radar. Maar het heeft slechts een rimpel in de berichtgeving veroorzaakt. De Guardian vraagt zich af waarom de ene ramp zoveel meer aandacht krijgt dan de andere. Vermoedelijk spelen een paar dingen een rol, denkt de krant. Er zijn van de ontvoering van de Nigeriaanse meisjes geen plaatjes en de media zijn dol op plaatjes. Maar vooral: de ontvoering in Nigeria vond plaats in Afrika, en dan ook nog in een onrustig gebied in Noord Oost Nigeria: dat is het donkere woud waar rare dingen gebeuren, waar we niet van opkijken en dus ook niet over berichten. Overigens zijn de tieners vermoedelijk ontvoerd door de Al Qaida-gelieerde Boko Haram, die de meisjes gaat inzetten als bedienden/slavinnen voor de top van de Islamitische terreurgroep

Bron(nen):   Guardian      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  Daarom kijk ik ook Journal Afrique op de Franse zender TV 5,dagelijks een half uur nieuws uit Afrika met allerlei grote onderwerpen zoals hierboven aangehaald .Je staat er van te kijken wat er daar allemaal gebeurt wat hier de media niet haalt.Oekraïne is er kinderspel bij vergeleken .
  Ook het dagelijkse nieuws uit Centraal-Afrikaanse Republiek is interessant ,daar worden moslims onder begeleiding van Franse en andere militairen overgebracht naar andere gebieden omdat ze anders afgeslacht worden door de christenen(die al gretig langs de weg staan toe te kijken met kapmessen).

  In de Oekraïne roept een neonazi uit de nieuwe regering iets en het het is al worldnews.

 2. kletsmajoor

  Omdat de mysterie-factor ontbreekt. Waarom het vliegtuig is verdwenen is een bijna totaal mysterie. Waarom de veerboot omsloeg en de bemanning zo raar reageerde is ook een mysterie. De meisjes zijn ontvoerd door religieuse fanatici die dit vaker doen: geen mysterie wel gruwelijk.

  • Paulraw

   Ook de aanslagen door moslimextremisten in die regio halen hiet het nieuws nieuws niet ,dagelijks 10-tallen doden (Kenia,Nigeria,CAR)
   Da’s dan vreemd .
   Want als er in Rusland een aanslag door moslimextremisten is is het wereldnieuws,als in Israël een Hamas-extremist de aanslag pleegt die mislukt waarbij 1 Israëli zijn teennagel beschadigt,is het opeens wereldnieuws.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. input@nu

  Dat er tien meisjes zijn teruggevonden omdat hun truck toevallig pech had, dat was wel hoopgevend nieuws. Minder hoopgevend deze week was het bericht dat er waarschijnlijk veel meer meisjes zijn vermist. De hele kwestie ligt zwaar op de maag.

  Maar nieuws is het niet. Deze praktijken zijn eeuwenoud. Dat het nog steeds gebeurd, waarom het nog steeds kan gebeuren, daar kun je vragen bij stellen.
  Vaak geld, hoe verder weg (meer in cultuur dan in afstand), hoe makkelijker er overheen gelezen wordt. Een beetje hetzelfde verhaal als de genitale verminking van meisjes, het uithuwelijken op 12-jarige leeftijd met soms de dood ls gevolg, eerwraakkwesties, etc.

  Het heeft geen zin om daarom die cultuur maar in zijn geheel te veroordelen. Het zijn gewoon misstanden die door individuen worden uitgevoerd, maar door de massa worden getolereerd. Daar moet wat aan veranderen.

  Het goede aan ontwikkelingshulp is dat het geld gepaard kan gaan met voorwaarden voor verandering van deze moraal. Een soort moreel leiderschap (zonder idee van superioriteit) is eigenlijk wel een verantwoordelijkheid als je denkt het beter te weten.

 4. Robin

  Is toch gewoon een religieus uitwisselingsproject? Daar nieuws (of ophef) over maken is al snel racistisch.

 5. Koper

  In Nederland zijn twee vermiste jongentjes reden voor wekenlange ophef in het hele land. Tweehonderd kinderen in Afrika is gewoon té ver weg, té andere cultuur, misschien wel té veel islam.

 6. Meester Proper

  Wat een walgelijk geloof is de islam toch.

Reacties niet toegestaan