Geheime documenten: Je kon al in Guantanamo terecht komen vanwege een fout horloge

Toen de Amerikanen in Afghanistan op jacht waren naar terroristen, om die in oranje overalls op te slaan in Guantanamo Bay, werd van een bepaald type Casiohorloges gedacht dat ze waren uitgedeeld in Tora Bora, het hoofdkwartier van Bin Laden, en werden gebruikt als ontsteker voor bommen. Wie zo'n horloge had ging dus mee.
Zo en door andere gokjes belandden in Guantanamo honderden gevangenen, van wie achteraf bleek dat ze nergens iets mee te maken hadden. Chauffeurs in Kabul, winkeliers uit Herat, een kok, arme sloebers. En ze verbleven er jarenlang, totdat de onschuldigen zo geruisloos mogelijk werden vrijgelaten.
Gisteren zijn door Wikileaks documenten vrijgegeven die analyses bevatten van alle 780 gevangen op Guantanamo. De documenten bevatten volgens The Washington Post informatie over zowat alle personen die in Guantanamo opgesloten zaten sinds 2002.
220 waren echt gevaarlijke terroristen, 380 waren misschien hulpjes van de terroristen, maar misschien ook niet, en 150 mensen waren onschuldige Afghanen en Pakistani.

Interessant journalistiek detail: in de hele wereld wordt sinds de nacht van zondag op maandag geschreven over de onthullingen. Overal met minmaal ongemak over het nu vaststaande feit dat er heel veel mensen zo maar jaren in een oranje overall hebben gezeten ver van hun huis.
Er is een uitzondering: NRC handelsblad. Daar wordt de conclusie getrokken dat nu vaststaat dat de gevangenen gevaarlijker waren dan altijd gedacht.
Hoewel de informatie in de DAB’s wellicht munitie kan vormen voor mensenrechtenorganisaties die altijd hebben beweerd dat er mensen met gebrek aan bewijs in ‘Gitmo’ worden vastgehouden, blijkt toch vooral dat een aantal gevangenen veel gevaarlijker is dan tot nu toe door verschillende media werd aangenomen.
  

   

 

Bron(nen):   Guardian  BBC  Washington Post