Kunduz: "De Nederlanders weten toch wel dat het oorlog is hier, he?"

Sinds Natalie Righton (foto) voor de Volkskrant vanuit Afghanistan bericht kom je interessante dingen te weten, want Righton trekt er nog al eens op uit om echte mensen te spreken. Vandaag legt ze uit dat de Nederlanders zich druk maken om de vraag of de politieagenten misschien later gaan vechten, maar niet over de vraag of er misschien al gevochten wordt en mensen doodgaan, nederlanders misschien wel, tijdens de training."De veiligheid van de Nederlandse trainers is niet gegarandeerd 'binnen de poort'. De reeks schietpartijen waarbij een Afghaan buitenlandse trainers doodschoot wordt steeds langer."
Righton hoorde van Taliban-kopstukken dat dat een strategie is: infilteren en dan zoveel mogelijk buitenlanders doodmaken. "Het is niet ondenkbaar dat de Taliban ook politieagenten laten infiltreren in het klasje van de Nederlanders." Misschien is dat zelfs al gebeurd, schrijft Righton.
En over de mogelijkheid dat er gevochten gaat worden. "De plaatsvervangend politiechef in Kunduz moet steevast glimlachen als ik begin over de onwil van Nederlanders om betrokken te raken bij vuurgevechten. "Nederlanders weten toch wel dat het oorlog is hier, he? zegt hij dan."