Moslimbroederschap richt toch politieke partij op

In Egypte hebben de Moslimbroeders vandaag de oprichting van een politieke partij aangekondigd. De machtige islamitische oppositiebeweging wil deelnemen aan de parlementsverkiezingen in september, maar verzekerde dat de partij niet theocratisch zal zijn.

De nieuwe partij kreeg de naam Partij van Vrijheid en Gerechtigheid mee, zo deelde secretaris-generaal Mohammed Hoessein van het broedergenootschap mee op een persconferentie. De partij zal geleid worden door een lid van het politieke bureau van de Moslimbroeders, Mohammed al-Mursi. Hij zal de standpunten cordineren met het genootschap. De toekomstige partijleider verzekerde dat zijn partij geen theocratie nastreeft en wil samenwerken met seculiere partijen.

Onder het vroegere regime van toenmalige president Hosni Moebarak konden de Moslimbroeders geen politieke activiteiten ontwikkelen. De grondwet verbiedt partijen gebaseerd op religie. De machtige beweging probeerde via onafhankelijke kandidaten het verbod te omzeilen.

In september vinden in Egypte parlementsverkiezingen plaats. Die komen er nadat een democratische oppositiebeweging in februari een einde maakte aan het regime van Moebarak. Voor het jaareinde zouden ook presidentsverkiezingen plaatsvinden.

Bron(nen):   De Morgen