Wie wordt de nieuwe Al Qaida leider?

Nu dat Osama bin Laden dood is, zal Al Qaida behoefte hebben aan een nieuwe leider. De Daily Telegraph noemt de kanshebbers:

Ayman al-Zawahir
i (foto hier naast), een 59-jarige Egyptenaar, werd door de VS in april 2009 genoemd als Al Qaida opperbevelhebber, de operationele en strategische leider. Al-Zawahiri is naar verluidt een chirurg en de kleinzoon van de imam van een van de belangrijkste moskeeën van Egypte. Maar hij wijdde zjn leven aan de islamitische theologie, geschiedenis en jihad. De biograaf van Osama Bin Laden noemde hem de "echte hersenen" van Al Qaida. Hij zit vermoedelijk ondergedoken ergens langs de Afghaans-Pakistaanse grens.


Saif al-Adel
(51 of 53) is een alias van een belangrijke Egyptische leider van Al Qaida en een lid van de militaire commissie. Vermoed wordt dat hij een trainingskamp bij Ras Kamboni in Somalië heeft opgericht waar Somaliërs zijn opgeleid die deelnamen aan de eerste slag van Mogadishu tegen de Amerikaanse troepen. Hij staat op de lijst van de FBI van meest gezochte terroristen. Er is 5 miljoen dollar beloning uitgeloofd voor informatie over zijn verblijfplaats.

Sulaiman Abu Gaith (45), komt uit Koeweit en wordt beschouwd als een van Al Qaida’s belangrijkste leiders en als de officiële woordvoerder. Abu Gaith kreeg bekendheid tijdens de Golfoorlog van 1991, waarin hij Saddam Hoessein openlijk veroordeelde. Vervolgens richtte hij zijn aandacht op de Koeweitse regering en de koninklijke familie en eiste hij de instelling van sharia-wetgeving. In 2000 vertrok hij naar Afghanistan, waar hij na een ontmoeting met Osama bin Laden toetrad to Al Qaida. Na de aanslagen van 11 september, beloofde hij dat de "storm van vliegtuigen niet zal stoppen." Zijn huidige verblijfplaats is onbekend.

Abu Hafiza is een Marokkaanse militair psychiater en een Al Qaida strateeg. Volgens Debka.com, een website van de Israëlische inlichtingendienst, was hij betrokken bij het plan voor de aanslagen van maart 2004 aanslagen in Madrid.

Fazul Abdullah Mohammed
(36) is waarschijnlijk de leider van Al Qaida in Oost-Afrika. Hij wordt gezocht door de VS voor zijn vermeende rol in de aanslagen op de Amerikaanse ambassade in Somalië in 1998.

Bron(nen):   Daily Telegraph