Ongecontroleerde driftkikker: de woede-aanvallen van Mark Rutte

Naar de buitenwereld is het een goedlachse, altijd optimistische man, maar mensen die met Mark Rutte moeten werken weten van zijn woedebuien. Net als zijn voor-voorganger Wim Kok kan Mark Rutte zo boos worden dat hij ongecontroleerd de verschrikkelijkste dingen zegt. Dat is mogelijk de verklaring voor het feit dat EU-president Van Rompuy zegt dat Rutte in 2012 dreigde uit de euro te stappen en dat Rutte zegt van niets te weten. Onlangs openbaarde ex-minister Gerd Leers in de Volkskrant dagboekpassages over zijn moeizame jaren onder Rutte I. Na een misverstand over een tweet zou de VVD'er uit zijn dak zijn gegaan. 'Rutte foetert en is helemaal boos,' schreef de CDA'er. 'Ik heb het met je gehad', zegt hij tot twee keer toe. Leers vond uiteindelijk troost bij andere ministers: 'Ach ja', zeggen ze, 'het treft ons allemaal'. Na de val van het kabinet-Rutte I beet de premier zijn voormalige gedoogpartner Wilders al toe: 'Ik ga dat partijtje van jou tot de laatste zetel afbreken.' Later noemde Rutte dat 'een zwak moment van boosheid'. Dergelijk momenten heeft hij wel vaker, schrijft het AD. Vooral als er plannen uitlekken naar de pers is het lontje kort. Dan kan de premier zo van streek raken, dat hij op een gang voor iedereen hoorbaar in een telefoon roept: 'Waar heeft die droplul dat vandaan?'

21 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Niet verwonderlijk , de politieke tijden waarin wij leven vragen nou eenmaal een soort van politicus die als een kameleon mee verandert met wat er nodig is.

  Dit vraagt een soort van halfhartige beïnvloedbare mensen zonder helder geweten,echte integriteit en karakter.

  De woede uitbarstingen van zo een knaapje zijn net als die van een boze kleuter die niet zijn zin krijgt.
  Was het maar beheerste boosheid die volgen uit een stuk van rechtvaardige verontwaardiging dan zou het wat meer respect oogsten.

  Heel triest.

  Dit soort karakter is van een hele ander niveau als waarop enkelen van de grote staatsmannen uit onze geschiedenis zaten.

  • Dead Silence

   En wij zitten met zo’n knaapje opgeschoten.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
  • Vestzak

   “Linkse media.”
   “Toevallig dat dit net nu naar buiten komt.”
   “Pure demonisering.”
   Oh, wacht. Het gaat niet over Wilders. Dan klopt het natuurlijk ineens allemaal wel wat er geschreven wordt…

   Maar goed, wie zijn die “grote staatsmannen uit onze geschiedenis” eigenlijk?

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    Quote Vetzak;

    “Maar goed, wie zijn die “grote staatsmannen uit onze geschiedenis” eigenlijk?”

    Als ik dit moet gaan uitleggen omdat u het kennelijk niet weet of omdat u simpelweg niets in deze gedachte ziet, dan heeft het ook niet veel nut om u uitgebreid te gaan antwoorden.

    Als ik het u uit ga leggen zult u de verbanden wellicht niet zien of niet willen zien, en zijn we op het zelfde punt aangekomen als dat we waren voordat ik in de pen klom om tekst en uitleg te geven.

    Ik ga genieten van het zonnetje.

    (in antwoord op Vestzak)
  • FritsB

   U dacht dat de grote staatslieden uit onze geschiedenis nooit eens uit hun slof schoten? Integendeel, dat hoort bij een sterk karakter; lees maar eens een paar biografieën. En ze hadden het voordeel dat veel onopgemerkt kon blijve bij gebrek aan electronica.

   (in antwoord op Karl Ruprecht Kroenen)
   • Karl Ruprecht Kroenen

    “Dit soort karakter is van een heel ander niveau als waarop “ENKELEN” van de grote staatsmannen uit onze geschiedenis zaten.”

    (in antwoord op FritsB)
 2. Robin

  Ik zou ook gek worden als ik met zoveel incompetente malloten moest werken.

 3. AT

  Lijkt me wel weer grappig als Rutte in het internationale politieke veld bekendstaat als die ‘onberekenbare psychopaat’. De burger ziet ‘m vooral als meefladderend broekventje, politici gaan toch wel met knikkende knietjes richting Catshuis.

 4. Meester Proper

  Kennelijk had de Heer Wilders dus toch gelijk toen hij uit de school klapte over Rutte’s woedeaanvallen en dreigementen tijdens het Catshuisoverleg: “Ik ga dat partijtje van jou tot de laatste zetel decimeren.”

  • Karel Kritisch

   Ik vind dat eerder een goed voornemen.

   (in antwoord op Meester Proper)
   • Meester Proper

    Decimeren betekent eigenlijk met 10% verminderen, maar zelfs daar is Marx Rutte niet in geslaagd.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Een liberaal Marx noemen is wel een beetje hysterisch.

     (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Rutte is dan ook geen echte liberaal, eerder een D’66’er in een blauw colbertje. Een echte liberaal zou geen overheidsgeld gebruiken om slechte banken te spekken of de belastingen verhogen om de inkomstenverschillen te verkleinen.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Je bedoelt noodgrepen om de nadelen van het kapitalisme te wat te verlichten? Enig idee wat er was gebeurd als zo’n bank omgevallen was? We hebben het al te ver laten komen.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Echt grote onzin. In een gezond economisch systeem moeten slecht functionerende bedrijven gewoon failliet kunnen gaan, ook banken. Dat is goed voor de burgers en goed voor de bankensector.

      (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Soms denk ik echt dat je uit een ei komt. Als de ING om zou vallen dan kan half Nederland niet meer bij zijn geld kunnen komen. Bedrijven lopen vast, particulieren kunnen niet meer pinnen etc. Het hele betalingsverkeer loopt vast. De term ‘Too big to fail’ is geen loze kreet ofzo. Die banken zijn te groot geworden dankzij dat geweldige kapitalisme. Er moet dus meer toezicht komen. Ohja als een bank failliet gaat kan de belastingbetaler sowieso flink dokken.

      (in antwoord op Meester Proper)
 5. Johan van Vught

  Rutte: Dat was niet zo’n slimme uitspraak van je, Diederik, over die grootverdieners.

  Waarom niet?

  Nou vroeger stond de A voor Arbeid, maar nu staat hij voor Partij van de Asociale grootgraaiers: Matthijs van Nieuwkerk, Marcel van Dam, Wim Kok etc.

  Diederik: je moet toch wat roepen om mensen bij de PVV vandaan te houden?

  Alex: wat zou je ervan denken als we de aandacht eens gaan vestigen op al die weglopers bij de PVV?

  Mark: het blijkt dat de kiezer eerder gestimuleerd wordt, dan afgehouden wordt om PVV te stemmen als we dat al te breed gaan etaleren.

  Diederik: het vervelende is dat steeds meer van mijn kiezers door gaan krijgen, dat we ze al jaren belazeren met Europa. Ze trappen steeds minder vaak in mijn leugentjes en halve waarheden.

  Alex: inderdaad, ze trappen er zelfs niet meer in als je gaat roepen dat het licht uitgaat als we Europa vaarwel zeggen. Dat deden ze nog wel tijdens mijn voorganger Brinkhorst.

  Siebrand: je gelooft het niet, maar toen ik gisteren € 10 wisselgeld terugkreeg, stond er aan de achterkant opgeschreven: 22 mei, bevrijdt u van Brussels slavernij!

  Mark: gisteren kwam er nog iemand tegen, die vertelde dat hij nog nooit naar de stembus was geweest voor verkiezingen in Europa, maar nu toch had besloten om een tegenstem te laten horen en dus PVV ging stemmen.

  Diederik: rampzalig.
  Ik had iemand die zei dat alle grote partijen maar drie mogelijkheden bieden:
  EuroJA, Eurabia of EUSSR. En dat was hij inmiddels spuugzat geworden.

  Mark: die stomme Hans van Baalen had niet naar de Oekraïne moeten gaan en 11 miljard moeten beloven. We zijn nu de stemmen kwijt en ook nog het geld. En Sybrand, denk maar niet door te roepen dat je nu ineens wat minder pro EU bent, dat je de dans zal oplopen. Iedereen die de geschiedenis kent, weet dat het CDA pro Brussel is.

  Diederik: kunnen we geen censuur toepassen? Die filmpjes van GeenStijl, staan nog steeds op internet. We kunnen niet eens meer op een slinkse manier de waarheid onder de pet houden.

  Sybrand: we moeten alle registers opentrekken om de blonde Geert zo zwart mogelijk te maken. Het doel heiligt de middelen.

  Alex: stel je voor dat er straks iemand haarfijn aantoont dat gewoon samenwerken in Europa mogelijk is zonder de EU? En dat dat honderden miljarden spaart en veel meer oplevert? Dan kunnen wij straks allemaal
  fluiten naar ons belastingvrije inkomen, onze Lexus, gratis pensioen en ongelimiteerde vergoedingen.

  Mark: een schrikbeeld ja. Laten we nou maar hopen dat Folkert van der G. nog even wacht tot na 22 mei voor hij een aanslag pleegt. Anders zitten we straks met een gezicht aan tafel bij Matthijs wat nog veel zuurder is dan het gezicht van Adje M. zo’n 12 jaar geleden.

  Diederik: ik heb een idee. Jullie weten dat we goed zijn in stemmen kopen. Dat hebben we in Amsterdam bewezen. Zullen we iedereen die op ons stemt een gratis vakantie beloven?

Reacties niet toegestaan