Devgru, de elite-eenheid die de missie volbracht

Osama bin Laden is gedood door de Naval Special Warfare Development Group (Devgru), een elite-eenheid van de Amerikaanse Navy Seals.
De in 1962 opgerichte Navy Seals gelden als elitetroepen van de Amerikaanse marine. De eenheid, die in het diepste geheim opereert, is overal ter wereld inzetbaar, en vergelijkbaar met de Britse SAS. Devgru werd opgericht na de mislukte reddingsoperatie 'Eagle Claw' waarmee militairen gijzelaars in de Amerikaanse ambassade in Teheran wilden bevrijden in 1980.

De opleiding tot Navy Seal is zwaar, 60 procent van de militairen valt af. De Navy Seals opereren in kleine, flexibele groepen die snel op terroristische bedreigingen kunnen reageren. Voor de Devgru-eenheid kun je alleen worden gevraagd. Vrouwen worden niet toegelaten.
Om half twee vannacht bereikte een Devgru-team van 24 tot 30 man met vier helikopters de villa van Osama bin Laden in de Pakistaanse stad Abbottabad. Vanaf het dak openden bodyguards het vuur op Devgru-militairen die de opdracht hadden Osama bin Laden te doden. Binnen veertig minuten was de klus geklaard.

Bron(nen):   The Atlantic  Defense Review