Osama bin Laden leefde zijn laatste jaren helemaal niet als een kluizenaar

De Amerikaanse inlichtingendiensten veronderstelden dat Osama bin Laden vanuit zijn ommuurde huis in Abbottabad uitsluitend via zijn koeriers en usb-sticks met zijn volgelingen communiceerde. Maar volgens een hoge Afghaanse Taliban-commandant leefde Bin Laden er helemaal niet zo geïsoleerd, hij ontmoette er Al-Qaida- en Talibanleiders, pal onder de neus van het Pakistaanse leger en de geheime dienst.
In een interview met The Daily Beast vertelt de commandant dat hij Bin Laden twee jaar geleden heeft bezocht. Hoewel hij niet wilde vertellen wat hij toen heeft besproken met “de Sjeik”, zegt hij wel dat de vergadering was belegd door een belangrijke Al Qaida-leider.

Hoewel Bin Laden volgens de Taliban-commandant in goede vorm was, vond hij hem er moe uitzien. "Hij was bezorgd over zijn veiligheid en financiën." Bin Laden vertelde hem dat hij gedwongen was hard te blijven werken, omdat de meeste van zijn beste helpers waren gedood of gevangen genomen. "Hij zei dat hij geen keus had en dus mensen bleef ontmoeten, ondanks de veiligheidsrisico's."
Bin Laden zou ook directe contacten hebben gehad met fondsenwervers uit Saoedi-Arabië en andere Golfstaten. "Hij zei dat fondsenwerving van cruciaal belang was, maar dat hij het aantal 'money men' moest beperken vanwege het risico. Hij was bang dat deze persoonlijke ontmoetingen zijn vijanden naar zijn huis zouden leiden."
's Werelds meest gezochte voortvluchtige vertelde de Taliban-commandant te hebben gekozen voor de garnizoenstad Abbottabad, omdat hij dacht dat niemand zou verwachten dat hij zich daar zou verbergen. Toch bekende Bin Laden hem banger te zijn voor de ISI, de Pakistaanse geheime dienst, dan voor de CIA.

Bron(nen):   The Daily Beast