Saoedi-Arabië wil van Arabische lente een sectarische oorlog maken

Saoedi-Arabië stookt andere Arabische landen en moslimlanden in Azië op om de zwaarden aan te gorden om de Shi'iten tegen te houden.
Saoedi-Arabië probeert van de volksopstanden in het Midden-Oosten ook een religieuze strijd te maken. In Bahrein lijkt dat niet onlogisch. De bevolking is daar overwegend Shi'itisch en de leiders zijn Sunnis. Saoedische diplomaten hebben de buurlanden, maar ook Pakistan, Maleisië en Indonesië om steun gevraagd - diplomatiek en militair - in de strijd in Bahrein, maar daarmee ook de strijd tegen de grote Shi'itsche vijand: Iran. Volgens de Wall Street Journal maakt de regering van Obama zich daarover grote zorgen.

Ook in andere landen, waar geen tegenstelling is tussen de twee moslimstromingen kan de strijd een religieuze lading krijgen, zoals blijkt uit de positie van de kopten in Egypte.
Het zou de sjeiks in Saoedi-Arabië niet slecht uitkomen als die religieuze dimensie aan de volksopstanden meer op de voorgrond treedt. En volgens de Wall Street Journal wordt dat door Saoedi-Arabië actief bevorderd.
Dat dat extra spanningen oplevert met de regering in de VS is evident: daar wordt juist de democratische beweging in het Midden-Oosten gesteund en daarvan moet Saoedi- Arabië helemaal niets hebben.

Bron(nen):   Wall Street Journal