Oud-Kamerleden: ‘Ze zien ons als zakkenvullers’

Mooi vak, Kamerlid. Zou je denken. NRC Handelsblad vroeg 58 mensen die vorig jaar de Tweede Kamer verlieten naar hun ervaringen. Ze zeggen (anoniem) dat ze zich in hun ambt onheus bejegend voelden en niet op waarde geschat.
Op een enkeling na voelde elke volksvertegenwoordiger zich aangevallen, per e-mail, telefonisch of op straat. Ze zeggen dit maar moeilijk te kunnen vergeten.

Op de vraag hoe ze werden gezien door de kiezers, komen twaalf oud-parlementariërs met de kwalificatie ‘zakkenvullers' en elf met ‘lui’. Onterecht, vinden ze zelf. Wel zeggen ze dat  zowel het politieke bedrijf als de Kamerleden ernstig tekort schieten. Ze geven zelf een flinke lijst aan tekortkomingen, variërend van een gebrek aan politiek gevoel, diepgang, ruggengraat of voldoende levenservaring. Hun opvolgers zouden minder aan incidentenpolitiek moeten doen.

Niet alle oud-Kamerleden hebben al een andere baan gevonden. Volgens de NRC is een opvallend aantal zelfstandig adviseur, anderen zeggen nog werk te zoeken of noemen het voorzitterschap van een amateurvoetbalvereniging. Eén van de respondenten is wethouder geworden, drie werden burgemeester.

Bron(nen):   NRC Handelsblad